Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy organizácií SAV » Ústredná knižnica SAV
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Slovenská akadémia vied a umení pri svojom vzniku v r. 1942 prevzala knižničné fondy Učenej spoločnosti Šafárikovej a jej nástupcu Slovenskej učenej spoločnosti. Od 1.I.1953 bola Knižnica podriadená Komisii Zboru povereníkov pre vybudovanie SAV. Uzákonením SAV 18.VI.1953 sa Knižnica stala jej súčasťou.

1.I.1955 bola Knižnica premenovaná na Ústrednú knižnicu SAV a stala sa samostatnou hospodárskou a rozpočtovou organizáciou. V SAV bola do r. 1956 iba jedna ústredná vedecká knižnica, ktorá vykonávala činnosť pre všetky vedecké pracoviská Akadémie.

Od r. 1956 sa začína budovať v Akadémii členená knižničná organizácia, t.j. na ústavoch vznikajú príručné knižnice, ktoré sa postupne rozvíjajú na špeciálne knižnice. Centralizovaný knižničný systém Ústrednej knižnice v r. 1960 Predsedníctvo SAV upravilo a decentralizovalo 70% finančných prostriedkov na nákup literatúry na ústavy. Týmto sa ústavné knižnice vo veľkej miere osamostatnili. Pritom Ústredná knižnica zabezpečuje centrálne naďalej získavanie vedeckej literatúry z devízových oblastí, zahraničnú výmenu vedeckej literatúry a výpožičky vedeckej literatúry zo zahraničia.

Ústredná knižnica SAV je organizačne členená na tri základné zložky: 1) Vedenie knižnice (ZF, osobná agenda, sekretariát, hospodársko-administratívne oddelenie); 2) Úsek doplňovania fondov (Oddelenie akvizície a povinných výtlačkov, Oddelenie časopisov, Oddelenie zahraničnej výmeny); 3) Úsek spracovania a správy fondov (Oddelenie spracovania knižných fondov, Oddelenie desatinného triedenia a informácií, Oddelenie starých knižných fondov – Lyceálna knižnica, Oddelenie katalógov a výpožičiek, Oddelenie správy fondov.

Spisový materiál Ústrednej knižnice SAV (rozpätie rokov je od 1951–1970) v počte 56 archívnych krabíc bol uložený v Ústrednom archíve SAV v r. 1967 a 1971. Pri spracovaní sme materiál rozdelili do nasledovných skupín: Podacie denníky, Výročné správy, Vedenie knižnice, Vedecká činnosť, Plán práce a systemizácia, Osobné, Finančný plán a rozpočet, Materiálno-technické zabezpečenie, Odmeny, Zjazdy a konferencie, Komsiie, Zápisnice z porád pracovníkov knižnice, Spolupráca s inými inštitúciami, Spolupráca so zahraničnými inštitúciami, Plány dovozu kníh a časopisov z kapitalistických štátov, Kúpa kníh od súkromníkov, Knihy – dar, Povinné výtlačky, ROH, Výmena so zahraničím (usporiadaná podľa štátov a v rámci štátov podľa miest), Delimitácia knižných fondov, Inventarizácia knižných a časopiseckých fondov.

Písomnosti Ústrednej kninice SAV poskytujú prehľad o personálnom raste, o vybavení pracovísk odbornou literatúrou a o stykov SAV v oblasti knižničnej služby so zahraničnými vedeckými inštitúciami. Úplný prehľad o vývoji a činnosti Ústrednej knižnice však neposkytuje, pretože ani jedna z vecných skupín sa nezachovala úplne a v celom časovom rozsahu. Doplniť ho môžu písomnosti Riadiacich orgánov SAV, kde je zachytený organizačný vývoj i správy o činnosti za jednotlivé roky.