Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy organizácií SAV » Ústav filozofie a sociológie SAV
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Vo fonde Ústavu filozofie a sociológie SAV sú zhromaždené písomnosti Filozofického ústavu SAV od jeho založenia, písomnosti Sociologického ústavu SAV a písomný materiál Ústavu filozofie a sociológie ako pokračovanie spojených ústavov filozofického a sociologického.

Filozofický ústav bol pôvodne zriadený Povereníctvom školstva v rámci Slovenskej akadémie vied a umení v r. 1946 a do Slovenskej akadémie vied bol prevzatý podľa uznesenia Predsedníctva SAV 22.IX.1953, ktoré bolo schválené Valným zhromaždením SAV 9.XI.1953 ako vedecké pracovisko so sídlom v Bratislave. Začlenený bol do sekcie spoločenských vied a stal sa strediskom výskumnej činnosti Akadémie v odbore filozofie. Zameriava sa predovšetkým na rozvíjanie tých vedných úsekov, ktoré sa javili ako dôležité pre ďalší rozvoj vtedajšej spoločnosti, s orientáciou na tvorivé rozvíjanie vedeckomaterialistickej filozofie, kritickú analýzu, hodnotenie nemarxistických smerov a na výskum v oblasti dejín slovenskej i svetovej filozofie. Kolektívne dielo „Prehľad dejín slovenskej filozofie“ je prvou marxistickou analýzou vývinu filozofického myslenia na Slovensku. Spočiatku totiž prevažovala vo Filozofickom ústave SAV historicko-filozofická problematika. Pozdejšie sa začal klásť dôraz na riešenie aktuálnych otázok len sprostredkovane spojených so základným teoretickým výskumom v oblasti filozofie. Mnohým pracovníkom chýbala teoretická príprava a rozhľad vo vedeckomaterialistickej filozofii. Aj pri všetkých ťažkostiach, ktorými sa museli boriť všetky naše vedecké ústavy (nedostatok pracovníkov, priestorové problémy a pod.) vedeckovýskumná činnosť Filozofického ústavu SAV sa sústreďovala na riešenie vytýčených úloh štátneho programu, ideovo-politickú výchovu mladých pracovníkov, publicitu a pod. Základné plánované úlohy, ktoré boli poväčšinou dlhodobého charakteru, riešili sa v jednotlivých oddeleniach. Filozofický ústav SAV v r. 1954 mal tieto oddelenia: Oddelenie dialektického a historického materializmu, Oddelenie dejín filozofie, Oddelenie vedeckého ateizmu, Oddelenie sociológie.

Filozofický ústav SAV pokračuje vo svojej započatej činnosti, poverený uskutočnovať základný výskum v oblasti marxisticko-leninskej filozofie, koordináciou hlavných úloh štátneho programu, spolupracuje v rámci medzinárodných dohôd až do r. 1975, kedy sa zlúčením Filozofického ústavu SAV a Sociologického ústavu SAV utvoril Ústav filozofie a sociológie SAV.

A. Filozofický ústav SAV

Fond Ústavu filozofie a sociológie SAV je rozdelený na fondové oddelenia A a B. Časť A obsahuje materiál z činnosti Filozofického ústavu SAV od jeho založenia až po r. 1979, časť B materiál z činnosti Sociologického ústavu SAV od r. 1965–1974.

Časť A je rozdelená do IX vecných skupín a časť B do VIII vecných skupín. Celý fond obsahuje 1247 inventárnych jednotiek uložených v 77 archívnych krabiciach.

Fondové oddelenie Ústav filozofie a sociológie má toto vecné usporiadanie:

Materiály z Vedenia ústavu (A I) sú rozdelené do podskupín: A I 1 – Organizácia pracoviska (tu sa nachádza dekrét o zriadení vedeckého pracoviska Filozofický ústav SAV, jeho organizačný a pracovný poriadok, oznámenie o utvorení pracoviska Ústavu filozofie a sociológie); A I 2 – Akčný plán činnosti (sa delí na podskupinu 2a, v ktorej sú uložené dlhodobé akčné plány ústavu a na 2b, ktoré obsahuje jednoročné akčné plány); A I 3 – Správy a rozbory činnosti (rozdelené na 3a dlhodobé a 3b jednoročné správy a rozbory); A I 4 – Zápisnice z ústavnej rady (až po r. 1979); A I 5 – Zápisnice z pomocných orgánov riaditeľa – komisií.

Materiály Personálnej agendy (A II) sú rozdelené do podskupín 1–3: A II 1 – Obsahuje osobné spisy pracovníkov; A II 2 – Je všeobecná personálna agenda (úprava platov, odmeny); A II 3 – Vedecká výchova (rozdelená na 3a všeobecnú agendu vedeckej výchovy a 3b osobné spisy vychovávaných).

Materiály Zahraničných stykov (A III) sa delia na podskupiny: A III 1 – Dohody ústavu o spolupráci so zahraničnými akadémiami a filozofickými ústavmi rozličných krajín; A III 2 – Plány a návrhy na zahraničné cesty pracovníkov ústavu; A III 3 – Správy o zahraničných stykoch; A III 4 – Zahraničné podujatia sa delia na štyri podskupiny: 4a Medzinárodné kongresy a konferencie, 4b Medzinárodné problémové komisie akadémií vied socialistických krajín, 4c Medzinárodná letná škola marxisticko-leninckej filozofie, 4d Porady riaditeľov filozoficko-sociologických ústavov akadémií vied socialistických krajín; A III 5 – Návrhové listy; A III 6 – Správy zo zahraničných ciest (účasť pracovníkov ústavu na zahraničných podujatiach); A III 7 – Spolupráca s ústavmi a jednotlivcami.

Materiály Odborná činnosť (A IV) sa delia na podskupiny 1–4: A IV 1 – Vedeckovýskumná činnosť Filozofického ústavu SAV sa ďalej člení na: 1a Vedecká a publikačná činnosť, 1b Edičná činnosť; A IV 2 – Vedecké podujatia Filozofického ústavu SAV sa delia na 2 podskupiny: 2a Konferencie, 2b Filozoficko-metodologické semináre a školenia; A IV 3 – Posudková činnosť Filozofického ústavu SAV má podskupiny: 3a Vlastná posudková činnosť, 3b Štátna komisia pre vedecké hodnosti, 3c Skúšky z filozofie ašpirantov; A IV 4 – Vedecká spolupráca Filozofického ústavu SAV sa delí na 4 podskupiny: 4a Spolupráca s vládnymi a straníckymi orgánmi, 4b Spolupráca s vysokými školami, 4c Spolupráca s inštitúciami a jednotlivcami, 4d Spolupráca s Ústavom filozofie a sociológie ČSAV.

Materiály Hospodárska agenda (A V) sú rozdelené do piatich podskupín: A V 1 – Zápisnice z rady riaditeľov Ústavov spoločenských vied SAV; A V 2 – Rozpočet; A V 3 – Plán práce; A V 4 – Inventarizácia; A V 5 – Priestorové vybavenie.

Materiály Socialistické súťaženie sa nachádzajú v skupine A VI.

V skupine A VII sú zahrnuté materiály Jednotného systému brannej výchovy obyvateľstva.

A VIII – materiály sekcie ZO KSS.

A IX – Materiály Sekcie a Vedeckého kolégia rozdelené na podskupiny: a Materiály sekcie a Vedeckého kolégia SAV, b Materiály Sekcie a Vedeckého kolégia ČSAV, c – Vedecké spoločnosti riadené Vedeckým kolégiom filozofie a sociológie (c1 – Slovenská filozofická spoločnosť pri SAV, c2 – Slovenská sociologická spoločnosť pri SAV, c3 – Spoločnosť pre sociálny výskum pri SAV, c4 – Slovenská psychologická spoločnosť pri SAV, c5 – Jednota filozofická).

B. Fondové oddelenie Ústavu filozofie a sociológie

Obsahuje materiál z činnosti Sociologického ústavu SAV, začína inventárnym číslom 780, archívnou krabicou č. 34 a má toto vecné usporiadanie:

Materiály z Vedenia ústavu (B I) rozdelené na podskupiny: B I 1 – Organizácia pracoviska; B I 2 – Akčný plán činnosti (sa delí na podskupinu 2a, kde sú uložené dlhodobé akčné plány a na 2b, ktorá obsahuje jednoročné akčné plány); B I 3 – Správy a rozbory činnosti (rozdelené na 3a dlhodobé a 3b jednoročné správy o činnosti a rozbory); B I 4 – Zápisnice z ústavnej rady (Sociologický ústav SAV 1965–1974).

B II – Personálna agenda – materiály ktorej sú rozdelené do podskupín 1–3: B II 1 – obsahuje osobné spisy pracovníkov ústavu; B II 2 – je všeobecná personálna agenda (rozpis odmien, úprava platov); B II 3 – Vedecká výchova (rozdelená na 3a všeobecnú agendu vedeckej výchovy a 3b osobné spisy vychovávaných).

Materiály o Zahraničných stykoch (B III) sa delia na podskupiny: B III 1 – Dohody ústavu o spolupráci so zahraničnými akadémiami a filozofickými ústavmi; B III 2 – Plány a návrhy na zahraničné cesty pracovníkov ústavu; B III 3 – Správy o zahraničných stykoch; B III 4 – Medzinárodné kongresy a konferencie; B III 5 – Návrhové listy; B III 6 – Správy zo zahraničných ciest; B III 7 – Spolupráca s ústavmi a jednotlivcami.

B IV – Odborná činnosť sa delí na 4 podskupiny: B IV 1 – Vedeckovýskumná činnosť sa delí na: 1a 1 – výskumné úlohy (ústavné úlohy a štátny plán základného výskumu), 1a 2 – publikačná činnosť zamestnancov, 1b 1 – edičná činnosť – všeobecné, 1b 2 – materiály redakčnej rady časopisu (edičná rada, ročníky časopisov a korešpondencia s autormi); B IV 2 – vedecké podujatia sa delia na 2a konferencie a semináre a na 2b materiály z filozoficko-metodologických seminárov a školení; B IV 3 – Posudková činnosť je rozdelená na 2 podskupiny: 3a vlastná posudková činnosť a na 3b, kde sa nachádzajú materiály Štátnej komisie pre vedecké hodnosti; B IV 4 – Vedecká spolupráca doma – rozdelená do štyroch podskupín: 4a spolupráca s vládnymi a straníckymi orgánmi, 4b spolupráca s vysokými školami, 4c spolupráca s inštitúciami a jednotlivcami a 4d spolupráca s Ústavom filozofie a sociológie ČSAV.

B V – Hospodárska agenda (rozdelená na 4 podskupiny): 1 Rozpočet Sociologického ústavu SAV; 2 Plán práce; 3 Inventarizácia; 4 Priestorové vybavenie.

B VI – Rozvoj pracovnej iniciatívy a ROH sa delí na skupiny: a socialistické súťaženie; b materiály Dielenského výboru ROH pri Sociologickom ústave SAV.

B VII – Jednotný systém brannej výchovy obyvateľstva;

B VIII – Materiály ZO KSS.

B Sociologický ústav SAV

V rámci Filozofického ústavu SAV v rokoch šesťdesiatych ustanovila sa osobitná pracovná skupina, ktorá sa venovala štúdiu štruktúry a dynamiky stabilizujúcej sa socialistickej spoločnosti. Z nej postupom času vzniklo v r. 1963 samostatné sociologické oddelenie a 1.I.1965 Sociologický ústav SAV, ktorého poslaním bolo pestovať základný teoretický a metodologický výskum. Na začiatku existencie Sociologického ústavu SAV pracovníci pokračovali v úlohách započatých v rámci bývalého sociologického oddelenia pri Filozofickom ústave SAV a rozpracovaniu a konkretizácii koncepcie práce a perspektíve ústavu.

Po prekonaní nevyjasnenej náplne ústavu zameriava sa kolektív pracovníkov Sociologického ústavu SAV na skúmanie základných problémov vývoja sociálnej a triednej štruktúry spoločnosti na princípoch marxizmu-leninizmu. Výsledkom tohoto bádania, ktorý vzbudil pozornosť, bol zborník „Zmeny sociálnotriednej štruktúry Slovenska“, ktorý je súčasťou práce na štátnej úlohe „Výskum sociálnej štruktúry československej spoločnosti“.

Sociologický ústav SAV má k 31.XII.1974, kedy končí svoju činnosť ako samostatný ústav, päť oddelení a jeho pracovníci sa zúčastňujú činnosti vo všetkých organizáciách (ZO KSS, Dielenský výbor ROH, súťaží), pracujú na čiastkových úlohách im zverených a snažia sa spájať výskumnú činnosť ústavu s potrebami praxe a tým zabezpečovať efektívnosť vedeckej práce. Ústav tvoril organizačne samostatnú jednotku po stránke vedeckej. Hospodársky patril pod Technicko-hospodársku správu Ústavov spoločneských vied SAV. Podlieha priamo pod Predsedníctvo SAV.

Na základe rozhodnutia Predsedníctva SAV zo dňa 9.XII.1974 boli zrušené pracoviská SAV a to Filozofický ústav SAV a Sociologický ústav SAV a s účinnosťou od 1.I.1975 bol vytvorený Ústav filozofie a sociológie SAV. Koncepciu novovytvoreného ústavu schválilo Predsedníctvo SAV na zasadnutí 11.III.1975. Zlúčením dvoch samostatných ústavov a utvorením jedného ústavu musela byť zabezpečená riadna organizačná a kontrolná činnosť v oboch sekciách ústavu. Vedúci sekcií boli vymenovaní za zástupcov riaditeľa, čím bola rozšírená ich právomoc. Novozriadený Ústav filozofie a sociológie SAV prevzal všetky úlohy bývalého Filozofického ústavu SAV aj bývalého Sociologického ústavu SAV, ktoré vyplývali z ich začlenenia do štátneho plánu výskumu. Tiež prevzal nový ústav zodpovednosť za činnosť Katedry marxizmu-leninizmu pre výuku ašpirantov SAV.

Ústav filozofie a sociológie SAV sa orientuje vo vedeckovýskumnom zameraní na problémy marxisticko-leninskej filozofie a sociológie, na analýzu buržoáznych filozofických a sociologických smerov a na dejiny filozofie a sociológie.

V oblasti filozofie rieši otázky formovania socialistického vedomia, hodnôt ľudského života, rozvoja aktivity človeka.

V oblasti sociológie sa výskum orientuje na problémy teórie a metodológie marxistickej sociológie.

Organizačné členenie Ústavu filozofie a sociológie SAV má dve sekcie: Sekciu filozofie a sekciu sociológie. Každá sekcia je rozdelená na oddelenia:

Sekcia filozofie: Oddelenie historického materializmu, Oddelenie dialektického materializmu a Oddelenie dejí filozofie; Sekcia sociológie: Oddelenie teórie a metodológie, Oddelenei výskumu robotníckej triedy, Oddelenie družstevných roľníkov a Oddelenie výskumu sociálnych skupín.