Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy organizácií SAV » Kabinet pre históriu technických a prírodných vied na Slovensku
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Na základe uznesenia Sekcie technických vied SAV z 18.XII.1953 bolo zriadené pracovisko s názvom Kabinet pre históriu technických vied na Slovensku. Koncom roku 1954 rozhodlo Predsedníctvo SAV o rozšírení pracovného zamerania Kabinetu, ktorý sa stal 22.XI.1954 spoločným pracoviskom Sekcie technických vied SAV a Sekcie matematických a prírodných vied SAV. Činnosť Kabinetu riadila vedecká rada menovaná sekciami. Uznesením Predsedníctva SAV z 19.X.1959 s účinnosťou od 1.I.1960 sa stal Kabinet súčasťou Historického ústavu SAV.

Poslaním Kabinetu bolo sledovať rozvoj techniky a prírodných vied na Slovensku. Okrem toho plnil Kabinet aj koordinačné a poradné funkcie pre oblasť školstva, kultúry a osvety. Popri historiografických prácach patria k výsledkom práce Kabinetu i populárno-vedecké monografie o J. Murgašovi, J. K. Hellovi a A. Stodolovi. V rámci medzinárodnej spolupráce rozvíjal Kabinet kontakty s pracoviskami podobného zamerania v ZSSR, Maďarsku a Poľsku.

V roku 1978 prevzal Ústredný archív písomný materiál Kabinetu. Je uložený v troch krabiciach. Obsahuje materiály nadriadených ustanovizní a materiál týkajúci sa zamestnancov Kabinetu, ich činnosti, plány, výhľadové plány, doklady o spolupráci s Maticou slovenskou v Martine, s Technickým múzeom v Košiciach, s ČSAV a zahraničím. Rozpočtové a inventarizačné doklady dokumentujú materiálne zabezpečenie Kabinetu.