Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy organizácií SAV » Ústav štátu a práva SAV – 3. časť
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Ústav štátu a práva SAV je pracovisko, ktoré vykonáva výskumnú činnosť v SAV v odbore štátu a práva. Zameriava sa na rozvíjanie vedy vo svojom odbore, zodpovedá za vedeckú úroveň riešených výskumných úloh, spolupracuje s vysokými školami, s pracoviskami právnej praxe, s rezortnými vedecko-výskumnými pracoviskami na úseku štátu a práva na Slovensku, s Ústavom štátu a práva ČSAV i so zahraničím.

Pracovisko bolo zriadené ako Kabinet právnej vedy Komisiou pri Zbore povereníkov pre výstavbu SAV v r. 1952, do SAV prešlo v r. 1953. Uznesením Predsedníctva SAV z 5.XI.1962 dostalo názov Ústav štátu a práva SAV.

Písomná agenda z činnosti Ústavu štátu a práva SAV, ktorá je predmetom našej pozornosti je z r. 1966–1985. Z toho dôvodu sa budeme zaoberať organizačným vývojom pracoviska za príslušné časové obdobie.

K r. 1970 vykonávali v Ústave štátu a práva činnosti tieto oddelenia: 1) Oddelenie výskumu dejín a teórie štátu a práva; 2) Oddelenie výskumu medzinárodného práva, medzinárodných vzťahov a politiky; 3) Oddelenie výskumu vzťahov štátnych orgánov v riadení; 4) Oddelenie výskumu hospodárskoprávnych vzťahov socialistických organizácií; 5) Oddelenie výskumu právneho postavenia občanov a Dokumentačno-knižničné stredisko.

V r. 1970 sa na základe nových požiadaviek a potrieb zmenila organizačná štruktúra pracoviska. Táto zmena sa vykonala ku dňu 15.X.1970.

Vytvorili sa nasledovné oddelenia: 1) Oddelenie teórie štátu a práva; 2) Oddelenie výskumu otázok československého štátu a práva; 3) Oddelenie medzinárodného práva a medzinárodných vzťahov; 4) Oddelenie dejín štátu a práva a Útvar vedeckých informácií.

Materiály z činnosti Ústavu štátu a práva boli prevzaté do Ústredného archívu SAV v r. 1987 podľa preberacieho zoznamu. Sú z r. 1974–1980. Nachádzajú sa však medzi nimi aj zlomky písomností zo 60-tych rokov a v skupine posudky až do r. 1985. V Ústrednom archíve SAV sa nachádza už spracovaný fond Ústav štátu a práva z r. 1950–1969. Pretože sa v našom prípade jedná o nadväzné pokračovanie činnosti toho istého pracoviska sme písomnú agendu spracovali už podľa vypracovanej schémy.

Materiál je rozdelený na 2 základné skupiny označené veľkými písmenami A – B. V skupine „A“ sú písomnosti nadriadených zložiek, skupina „B“ je vlastná agenda ústavu. Každá základná skupina sa delí ešte na množstvo podskupín. Pre dosiahnutie väčšej prehľadnosti a lepšej orientácii v materiálu sa členia aj niektoré podskupiny. Podskupiny sú označené arabskou číslicou a časti v rámci nej malými písmenami.

Treba ešte upozorniť, že v skupine „A“ (písomnosti nadriadených zložiek) v dôsledku organizačných zmien v SAV vypadla skupina „Sekcie SAV“ a nahradila ju skupina „Oddelenie Predsedníctva SAV pre riadenie spoločenských vied“.

Schéma usporiadania písomností Ústavu štátu a práva SAV: „A“ Písomnosti nadriadených zložiek (1. Predsedníctvo SAV; 2. Predsedníctvo ČSAV; 4. Oddelenie Predsedníctva SAV pre riadenie spoločenských vied; 5. Vedecké kolégkium vied o štáte a práve SAV; 6. Vedecké kolégium vied o štáte a práve ČSAV; 7. Smernice a obežníky); „B“ Písomnosti ústavu (8. Vedenie ústavu – a. normy, b. správy o činnosti, c. zápisnice z ústavných rád, schôdzí oddelení; 9. Vedeckovýskumná činnosť – a. plány, b. správy; 10. Plán práce; 11. Rozpočet, čerpanie rozpočtu; 12. Investície, hmotné zásobovanie; 13. Inventarizácia; 14. Osobné – a. ceny, odmeny, b. personálna agenda; 15. Vedecká výchova, 16. Zahraničné styky – a. plány a správy, b. prijatia zahraničných hostí, c. správy zo služobných ciest; 17. Stranícke a masové organizácie; 18. Konferencie, sympóziá; 19. Publikačná a popularizačná činnosť; 20. Posudky, recenzie; 21. Knižnica; 22. Právnické periodiká; 23. Vydavateľstvo SAV; 24. Spolupráca – a. s Ústavom štátu a práva ČSAV, b. s vysokými školami, c. s inými organizáciami).

V skupine „A“ podskupina Predsedníctvo SAV sa nachádzajú písomnosti prezentujúce styk ústavu s Predsedníctvom SAV. Sú to uznesenia z Valných zhromaždení SAV, výpisy z uznesení Predsedníctva SAV, hlásenia a správy pracoviska Predsedníctvu SAV.

V podskupine styk s Predsedníctvom ČSAV sa nachádzajú pokyny ČSAV týkajúce sa organizácie programov plánu základného výskumu.

Podskupina styk s Oddelením Predsedníctva SAV pre riadenie pracovísk spoločenských vied odzrkadľuje sféry vplyvu Oddelenia na činnoť pracoviska, sú to napr. správy o spojení vedy s praxou, správy o plnení jednotného programu spoločenských vied, návrhy programu rozvoja pracoviska a pod.

Ďalšie podskupiny dokumentujú styk pracoviska s Vedeckými kolégiami vied o štáte a práve SAV a ČSAV. Nachádzajú sa v nich zápisnice zo zasadaní kolégií, správy o plnení úloh a zameraní pracoviska, prognostické výhľady vývoja vednej disciplíny.

V podskupine smernice, obežníky sú usporiadané pokyny, ktoré sa týkajú tak zostavovania hospodárskeho zabezpečenia, ako aj zabezpečenia vedeckého výskumu, zahraničných ciest a stykov, výročných hodnotení a pod.

Skupina „B“ písomnosti ústavu sa taktiež člení na väčšie množstvo podskupín. Prvú z nich tvoria materiály označené ako vedenie ústavu. Je rozdelená na normy, akčné plány, správy o činnosti ústavu a zápisnice z ústavných rád a zo schôdzí oddelení.

Ďalšia podskupina obsahuje materiály charakterizujúce vedeckovýskumnú činnosť. Nachádzajú sa v nej plány výskumných úloh pracoviska tak ročné, ako aj výhľadové a správy o vyriešených výskumných úlohách či vo forme ročných hlásení o plnení čiastkových úloh alebo sumárnych hlásení za celé pracovisko.

Obsahom podskupiny plán práce sú ročné rozpisy plánu práce, návrhy plánu práce, jeho spresnenia a úpravy, ukazovatele kvalifikačnej štruktúry a personálneho rozvoja pracoviska.

Tvorbou rozpočtu, jeho čerpaním sa zaoberajú písomné doklady, ktoré sú sústredené v nasledovnej podskupine.

Investície a hmotné zásobovanie tvoria taktiež jednu z podskupín. Sú v nej ročné návrhy plánu materiálovo-technického zabezpečenia a dovozu, zoznamy investičných požiadaviek.

Ďalšia podskupina, inventarizácia, obsahuje záznamy o inventarizácii hospodárskych prostriedkov, menovacie dekréty členov inventarizačnej komisie.

Podskupinu osobné sme rozdelili na Ceny a odmeny (nachádzajú sa v nej návrhy ocenení pracovníkov Ústavu štátu a práva) a na personálnu agendu (napr. návrhy na úpravu platov, na kvalifikačné preradenia, žiadosti o udelenie súhlasu zamestnávateľa s vykonávaním externej pracovnej činnosti, žiadosti o prijatia do zamestnania a uvoľnenia z neho a pod.)

Obsahom podskupiny vedecká výchova sú doklady prezentujúce vedeckú výchovu na pracovisku. Sú to osobné spisy ašpirantov, prehľady o priebehu vedeckej výchovy na pracovisku, správy o konaní filozoficko-metodologických seminárov.

Podskupina zahraničné styky pozostáva z plánov a hodnotení zahraničných stykov, správ o prijatí zahraničných hostí na pracovisku a správ zo služobných ciest pracovníkov Ústavu štátu a práva do zahraničia.

Činnosť masovopolitických organizácií pri ústave dokumentujú písomnosti, ktoré sú uložení v nasledujúcej podskupine.

Náplňou ďalšej podskupiny sú materiály konferencií, zjazdov, sympózií. Sú to písomnosti, ktoré ilustrujú prípravu odborných podujatí pracoviska. Nachádzajú sa v nej aj materiály odborných podujatí iných inštitúcií. V podskupine publikačná, popularizačná činnosť sú prehľady publikačnej činnosti pracovníkov Ústavu štátu a práva. Posudky, expertízy, pripomienky, ktoré vyhotovovali pracovníci ústavu rôznym inštitúciám tvoria obsah nasledovnej podskupiny. Materiál v nej sa nachádza výnimočne až do r. 1985.

Materiály ústavnej knižnice, napr. požiadavky na riešenie jej priestorovej situácie a technického vybavenia, správy o činnosti a pod. tvoria taktiež samostatnú podskupinu. Výsledky vedeckej činnosti sa odzrkadľovali okrem iného aj v štúdiách a článkoch, ktoré boli publikované v právnických periodikách. Agenda s tým súvisiaca je náplňou ďalšej podskupiny.

Predposledná podskupina ilustruje styk pracoviska s Vydavateľstvom SAV. Nachádzajú sa v nej zápisnice zo zasadaní Edičnej rady SAV, námetové listy na zaradenie publikácií do edičných plánov, návrhy perspektívnych edičných plánov.

Posledná podskupina materiálov nazvaná spolupráca je rozdelená na 3 časti. Tvoria ju materiály dokumentujúce styk pracoviska so sesterským Ústavom štátu a práva ČSAV, s vysokými školami a s inými inštitúciami, či už rezortnými alebo pracoviskami z právnej praxe.

Tretia akvizičná etepa Ústavu štátu a práva, tak ako predchádzajúce umožňuje svojím obsahom bádateľovi študovať organizačný vývin pracoviska na jednej strane, ale aj podiel pracoviska na rozvoji vednej disciplíny a jej spoločenskom prínose na strane druhej.