Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy organizácií SAV » Geofyzikálny ústav SAV II.
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Geofyzikálny ústav SAV sa v polovici 70. rokov orientoval na základný výskum stavby a dynamiky zemského telesa a jeho častí s osobitným zreteľom na Karpastkú oblasť, rozvoj geofyzikálnych interpretačných metód a štúdium elektromagnetického poľa Zeme. Vedeckovýskumná práca prebiehala v troch oddeleniach: Oddelení geomechaniky a vnútra zemského, Oddelení geofyzikálnych interpretačných metód a Oddelení elektromagnetického poľa Zeme.

V roku 1975 došlo k významným štrukturálnym zmenám na ústave. Uznesením Predsedníctva SAV č. 907 zo dňa 9.XII.1974 bol do Geofyzikálneho ústavu SAV včlenený Ústav meteorológie a klimatológie SAV s účinnosťou od 1.I.1975. Ústav meteorológie a klimatológie (vznikol v r. 1964) sa zaoberal výskumom energetickej bilancie v atmosfére na základe radiačných, teplotných a cirkulačných pomerov, ako aj štúdium vplyvu horských masívov na meteorologické procesy. Vykazoval činnosť i v odbore regionálnej meteorológie. Zlúčením ústavov sa vnútorné členenie Geofyzikálneho ústavu zmenilo nasledovne: vedeckovýskumný úsek sa rozdelil na dve časti – na odbor fyziky Zeme a odbor fyziky atmosféry. V odbore fyziky Zeme pracovalo Oddelenie geomechaniky a fyziky zemského vnútra, Oddelenie geofyzikálnych interpretačných metód a Oddelenie elektromagnetického poľa Zeme. V odbore fyziky atmosféry to bolo Oddelenie fyziky prízemnej vrstvy atmosféry a Oddelenie horskej meteorológie. Zároveň sa súčasťou Geofyzikálneho ústavu SAV stali aj tri vysunuté meteorologické observatóriá v Bábe, Mlyňanoch a na Skalnatom Plese.

Geofyzikálny ústav bol začlenený do Vedeckého kolégia astronómie, geofyziky, geodézie a meteorológie SAV, od 1.I.1975 do Vedeckého kolégia pre vedy o Zemi a vesmíre.

Geofyzikálny ústav SAV riešil úlohy zamerané na problematiku rozširovania domácej surovinovej základne a zdokonaľovania ochrany a tvorby životného prostredia. V centre záujmu pracoviska stál výskum seizmickej činnosti a globálnej tektoniky Západných Karpát zameraný na ochranu pred účinkami zemetrasení a vyhľadávanie geologických štruktúr nádejných z hľadiska rozširovania surovinovej základne a zdrojov úžitkových vôd. Vďaka výskumu seizmicky aktívnych oblastí na území Slovenska vyprodukoval ústav desiatky seizmotektonických posudkov pre výber stavebných lokalít pre jadrové elektrárne, vodné diela, výškovú zástavbu sídlisk a priemyselných objektov. Ťažiskom výskumu v oblasti životného prostredia boli problémy čistoty ovzdušia, ultrafialového žiarenia a možnosti využitia slnečnej energie a energie vetra v praktickom živote. Výsledky základného výskumu našli široké uplatnenie v praxi, najmä v poľnohospodárstve, zdravotníctve, architektúre, ďalšie sa stali základom pre výskum v iných vedných disciplínach ako geológia, geografia, hydrológia či botanika.

Geofyzikálny ústav SAV sa zapojil aj do medzinárodnej vedeckej spolupráce. Úspešne pokračoval v práci problémových komisií KAPG, kde sa realizoval vo výskumnej i organizačnej sfére. Zúčastňoval sa výskumu v rámci programu Interkozmos a komplexného programu RVHP.

Výsledky výskumnej činnosti sprístupňoval ústav prostredníctvom vedeckých podujatí a edično-popularizačnej činnosti. Okrem monografií vydával raz za 1–2 roky zborník „Congtributions of the Geophysical Institute of the Slovak Academy of Sciences“. Zborník mal dve série: Fyzika Zeme a Meteorológia. Každoročne vychádzali aj publikácie „Bulletin of Seizmological Station Bratislava, Hurbanovo, Šrobárová and Skalnaté Pleso“ a „Výsledky geomagnetických pozorovaní v Geomagnetickom observatóriu v Hurbanove“.

Geofyzikálny úsav SAV si vychovával vlastných vedeckých pracovníkov, bol školiacim pracoviskom pre vedné odbory Geofyzika, Meteorológia a klimatológia a od začiatku 80. rokov aj pre vedný odbor Ložisková geológia a aplikovaná geofyzika.

V r. 1983 sa uskutočnili ďalšie zmeny v štruktúre ústavu. Namiesto zrušeného Oddelenia geomechaniky a fyziky zemského vnútra vznikli dve nové oddelenia: Gravimetriké oddelenie a Seizmické oddelenie. V pol. 80. rokov boli súčasťou ústavu aj Geomagnetické observatórium Hurbanovo, Elektromagnetické observatórium Šrobárová, Meteorologické observatórium Skalnaté Pleso a Mlyňany, stanice Bratislava–Železná Studnička, Šrobárová, Hurbanovo, Skalnaté Pleso, Slapová stanica Vyhne, Meteorologická stanica Báb a Vysunuté pracovisko v Košiciach. V r. 1986 bol Geofyzikálny ústav SAV začlenený do novozniknutého Centra geovedného výskumu.

Fond Geofyzikálny ústav SAV – I. dodatok obsahuje písomný materiál z rokov 1956–1986, fragmentovite už od r. 1956. Do Ústredného archívu SAV bol odovzdaný v r. 1992–1993. Je usporiadaný tematicky do nasledovných vecných skupín: I – Vedenie ústavu; II – vedeckovýskumná činnosť: a) plány, b) správy; III – Vedecké podujatia; IV – Spolupráca s domácimi inštitúciami; V – Zahraničné styky; VI – Vedecká výchova; VII – Personálne materiály; VIII – Edičná a popularizačná činnosť; IX – Hospodárske materiály; X – Spoločenské organizácie. Inventárnu jednotku tvorí jednotlivý rok príslušnej vecnej skupiny.

I. Vo vecnej skupine Vedenie ústavu sa nachádzajú zápisnice z Ústavnej rady, z porád jednotlivých oddelení ústavu a zo zasadnutí riaditeľov pracovísk vied o Zemi a vesmíre, matematicko-fyzikálnych a technických vied. Sú tu organizačné a pracovné poriadky pracoviska, informácie o jeho štruktúre a návrhy vedenia na udelenie cien a vyznamenaní.

II. Vedeckovýskumná činnosť je rozdelená na dve podskupiny. Náplňou prvej sú plány činnosti pracoviska, akčné plány, spresnenia hlavných i čiastkových úloh štátneho plánu základného výskumu a plánu technického rozvoja, návrhy cieľových projektov výskumu a prognostické štúdie. Druhá časť obsahuje výročné správy o činnosti pracoviska, charakeristiky dosiahnutých výsledkov, informácie o ich využití a realizovaní v praxi, správy o plnení úloh štátneho plánu a zápisnice z ich oponentúr.

III. Vedecké podujatia. Vecná skupina zachytáva materiály z organizovania konferencií, sympózií a vedeckých seminárov. Predstavujú ich referáty, záznamy zo zasadnutí prípravných výborov, záverečné správy a hodnotenia, zoznamy účastníkov a programy.

IV. Spolupráca s domácimi inštitúciami odzrkadľuje styky pracoviska s výskumnými ústavmi ČSAV, katedrami vysokých škôl a rezortnými ústavmi. Značnú časť materiálu tvoria seizmotektonické posudky a expertízy pre stavebné a projektovo-inžinierske práce.

V. Zahraničné styky. Tvoria ich plány a správy zo zahraničných ciest, prehľad tematickej spolupráce, správy o pobytoch zahraničných hostí a informácie o účasti pracoviska na medzinárodných programoch KAPG a Interkozmos.

VI. Vedecká výchova pozostáva z výkazov a analýz o výchove vedeckých pracovníkov, z informácií o školiteľoch, správ o činnosti komisií pre obhajoby dizertačných prác a návrhov na udelenie vedeckých hodností.

VII. Personálne materiály. Skupina zahŕňa najmä výkazy o štruktúre vedeckých pracovníkov, plány práce a dokumentáciu o úpravách platov pracovníkov o ich preraďovaní do vyšších kvalifikačných stupňov, správy o priebehu komplexného pracovno-politického hodnotenia, plány kádrového personálneho a sociálneho rozvoja, pracovné zmluvy a ich predlžovanie, informácie o uzatváraní vedľajších pracovných pomerov pracovníkov ústavu.

VIII. Edičná a popularizačná činnost. Predstavujú ju edičné plány ústavu, prehľady publikačnej činnosti pracovníkov, hodnotenia knižných publikácií, informácie o vydávaní zborníkov. Nachádzajú sa tu príspevky do časopisov a popularizačné články pre masovokomunikačné prostriedky.

IX. Hospodárske materiály. Skupina sa skladá z návrhov rozpočtu a výkazov o jeho čerpaní, rozborov hospodárenia, požiadaviek na prístrojové a materiálno-technické zabezpečenie, údajov o inventarizácii. Súčasťou sú informácie o priestorovom vybavení pracoviska o zabezpečovaní výstavby nového observatória a seizmických staníc.

X. Spoločenské organizácie. Vecnú skupinu tvoria správy o rozvoji iniciatívy a socialistickom súťažení, správy o stave požiarnej ochrany a dodržiavaní bezpečnosti pri práci, zápisnice zo zasadnutí Závodného výboru ROH, záznamy z priebehu filozoficko-metodologických seminárov a kolektívne zmluvy ústavu.

Fond Geofyzikálny ústav SAV – I. dodatok obsahuje 147 inventárnych jednotiek a je uložený v 37 archívnych krabiciach.