Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy organizácií SAV » Výpočtové stredisko SAV
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Výpočtové stredisko vzniklo 1.IV.1976 uznesením Predsedníctva SAV č. 1160/2 z 23.III.1976 zo Styčného pracoviska pre počítač Siemens pri Ústave technickej kybernetiky, ktoré existovalo od 10.IX.1973. Neskôr bolo na základe uznesenia Predsedníctva SAV č. 261/1 z 24.X.1984 od 1.I.1985 pripojené do novovzniknutého Informačného centra SAV. Do organizačnej štruktúry Informačného centra SAV sa okrem Výpočtového strediska SAV začlenila Ústredná knižnica SAV, Ústredný archív SAV a Stredisko vynálezov a objavov. Informačné centrum SAV zabezpečovalo najmä informačnú činnosť – rozvoj koncepcie a metodológie projektovania zložiek informačného systému. Úlohou Informačného centra SAV bola postupná automatizácia činností pri uplatňovaní metód modelovania a projektovania automatizácie, prenosu, rozdelenia dát a databáz pre používateľov. Prostredníctvom počítačovej siete SAV, ktorá sa inštalovala v areáli na Patrónke malo centrum koordinovať výsledky svojej realizačnej a výskumnej práce.

Výpočtové stredisko SAV sa opäť osamostatnilo uznesením Predsedníctva SAV z 9.II.1990. S definitívnou platnosťou od 1.X.1991 na svojom 30. zasadnutí uznesením Predsedníctva SAV č. 384 sa zrušilo Informačné centrum SAV a všetky aktivity sa presunuli na Výpočtové stredisko SAV. Do 31.XII.1991 bolo Výpočtové stredisko SAV vedeckým pracoviskom I. oddelenia vied SAV. Od 1.I.1992 sa stalo spoločným pracoviskom akademických pracovísk.

Predsedníctvo SAV uznesením č. 172 zo dňa 17.XII.1992 schválilo zmenu formy financovania Výpočtového strediska SAV z rozpočtovej na príspevkovú. Výpočtové stredisko podľa zriaďovacej listiny má zabezpečovať rozvoj a využitie technického a programového vybavenia a taktiež odborný rast pracovníkov SAV.

Pri týchto činnostiach využíva metódy a postupy z oblasti matematiky a informatiky. Vo svojej kompetencii má budovanie počítačových systémov, počítačovej siete a s tým spojenú i prevádzku. Rovnako sa podieľa na rozvoji v oblasti informatiky a superpočítačových systémov pre potreby ústavov SAV. V neposlednom rade poskytuje konzultačné a expertízne služby, ktoré súvisia s hlavnou činnosťou Výpočtového strediska SAV. V súčasnosti patrí medzi špecializované pracoviská.

Písomná produkcia je rozdelená do základných 10 vecných skupín, tie sú ďalej delené na podskupiny.

V prvej vecnej skupine, vo všeobecnej agende, sú doložené materiály z organizačnej činnosti obnoveného Výpočtového strediska SAV a tiež z obdobia, keď Výpočtové stredisko SAV bolo súčasťou Informačného centra SAV. Z prvých rokov existencie Výpočtového strediska SAV sú zachované iba organizačné poriadky, správy o činnosti strediska a zápisnice z ústavných porád.

Druhá vecná skupina sa týka vedeckovýskumnej činnosti pracoviska. Jej obsahom sú plány rozvoja vedy a techniky, akčné plány, ročné výskumné správy a výkazy. V rámci podskupiny projektov a programov máme doložené významné projekty a programy, za ktorými stálo Výpočtové stredisko SAV, a tým bolo hlavne budovanie počítačovej siete v SAV. V tejto podskupine je zaradený i materiál týkajúci sa programu Ústredia ASR – automatizovaný systém riadenia, ktorý tvorí samostatnú inventárnu jednotku.

Tretiu vecnú skupinu tvoria materiály ohľadne výpočtovej techniky. Keďže ide o fond Výpočtového strediska SAV, dá sa táto skupina považovať ako najväčší zdroj informácií pre bádateľov so záujmom o výpočtovú techniku a jej rozvoj na Slovensku. Bádateľ tu môže nájsť cenné informácie o celkovom prístrojom vybavení, hlavne o prvých počítačoch používaných vo Výpočtovom stredisku SAV, tie sú rozdelené podľa typu počítača. Dobrým zdrojom informácií pre bádateľský záujem sú prehľady čerpania strojového času na jednotlivých počítačoch, ktoré sú delené podľa rokov.

Štvrtú vecnú skupinu tvoria vedecké podujatia, hlavne semináre, sympóziá organizované pre odborné vzdelávanie pracovníkov strediska a výstavy výpočtovej techniky.

V piatej skupine sa nachádzajú materiály dokumentujúce vedeckú výchovu. Archívny materiál je delený na vedeckú prípravu, školenia a kurzy, a jazykovú prípravu.

Spoluprácu na domácej pôde reflektuje šiesta skupina. Táto skupina je rozdelená na spoluprácu s ministerstvami, so strednými a vysokými školami, a s inými organizáciami ako napr. samotné ústavy SAV, rôzne firmy a inštitúcie. Posledná spomínaná podskupina je rôznorodá a usporiadaná podľa rokov.

Zmienky o zahraničnej spolupráci nájdeme v siedmej skupine. V dvoch podskupinách je materiál delený na samotnú spoluprácu so zahraničím a správy zo služobných ciest.

Publikačnej činnosti sa venuje ôsma vecná skupina. Tvoria ju však len dve inventárne jednotky.

Deviatu skupinu predstavujú materiály personálnej agendy. Zachované sú komplexné hodnotenia pracovníkov Výpočtového strediska SAV v rámci Informačného centra SAV, delimitácie pracovníkov medzi ÚTK SAV, Kabinetom informatiky, Informačného centra SAV a Výpočtového strediska SAV.

Posledná – desiata skupina sa týka ekonomickej činnosti. V nej sú v podskupinách obsiahnuté základné druhy písomnej ekonomickej agendy. Rozpočet je kompletný od roku 1976 do roku 2000, súvahy, zostavy, ročné výkazy, hospodárenie, daňová agenda, verejné hospodárenie a investície.

Celkový rozsah archívneho fondu je 310 inventárnych jednotiek a 21 archívnych škatúľ.