Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Filkorn, Vojtech
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár
PDF súbor

Úvod k inventáru

Profesor Vojtech Filkorn, DrSc., rodák z Pravenca, po maturite študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po jej absolvovaní v r. 1948 nastúpil na miesto asistenta vo Filozofickom seminári fakulty. Začal prednášať logiku, neskôr aj filozofiu prírodných vied na Prírodovedeckej fakulte. Svoju pedagogickú činnosť postupne rozšíril na Vysokú školu pedagogickú, Inštitút spoločenských vied pri ÚV KSČ, Ústav pre ďalšie vzdelávanie učiteľov marx-leninizmu v Prahe a iné. V roku 1957 sa stal docentom pre odbor logiky a v roku 1960 získal hodnosť doktora filozofických vied na Karlovej univerzite v Prahe. O dva roky neskôr bol menovaný za profesora logiky na Filozofickej fakulte UK.

Bol čestným doktorom Univerzity T. G. Ševčenka v Kijeve a Jagellonskej univerzity v Krakove.

Na UK V. Filkorn zastával rôzne funkcie. Bol prodekanom Filozofickej fakulty (1957–1959), prorektorom (1961–1963) a rektorom UK (1963–1966), členom Vedeckej rady Filozofickej fakulty UK a Vedeckej rady UK a od ich založenia aj vedúcim Katedry logiky a Kabinetu metodológie vied Filozofickej fakulty UK.

V roku 1962 bol V. Filkorn zvolený za člena korešpondenta ČSAV, o rok neskôr za člena korešpondenta SAV a v r. 1968 za riadneho člena SAV a stal sa aj jej podpredsedom.

Bol predsedom Vedeckého kolégia SAV pre filozofiu, pedagogiku, psychológiu a vedy o štáte a práve a pôsobil aj na Filozofickom ústave SAV. Bol členom, resp. predsedom mnohých komisií SAV i mimo nej, napr. Komisie pre filozoficko-metodologické semináre, pre osobnosti pri Hlavnej redakcii Encyklopédie Slovenska, Slovenskej komisie pre vedecké hodnosti, Komisie pre vedu Výboru pre štátne ceny K. Gottwalda, Československej komisie pre spoluprácu s UNESCO ai.

Profesor V. Filkorn bol zakladateľom modernej logiky na Slovensku. Jeho vedeckovýskumná činnosť bola úzko spätá s pôsobením vysokoškolského učiteľa. Vychoval prvú generáciu moderných slovenských logikov a metodológov. Z oblasti svojej špecializácie publikoval štyri monografie: Predhegelovská logika, Metóda vedy, Úvod do metodológie vied a Predialectical Logic. Už prvá z nich bola aj jednou z najvýznamnejších prác u nás z dejín európskej filozofie. Na výsledky knižných prác nadväzuje celý rad štúdií, ktoré V. Filkorn uverejňoval v časopise Filozofia. Ako člen jeho redakčnej rady prispieval k jeho profilovaniu a úrovni.

Za svoju pedagogickú, vedeckú, organizátorskú a politickú činnosť bol V. Filkorn odmenený vysokými štátnymi a vedeckými vyznamenaniami doma i v zahraničí: Za zásluhy o výstavbu, Rad práce, čestný doktorát Štátnej univerzity T. G. Ševčenka v Kijeve a Jagellonskej univerzity v Krakove.

Osobná pozostalosť profesora V. Filkorna, DrSc. je spracovaná formou inventára a pozostáva z týchto vecných skupín: I. Materiály z vedeckej činnosti, II. Materiály z funkcií, III. Biografické materiály, IV. Korešpondencia, VI. O pôvodcovi fondu a VII. Práce iných autorov. Pretože osobný fond V. Filkorna je neúplný, časove ohraničený (1974–1987) a obsahuje vlastne len fragmenty z jeho všestranného pôsobenia, ani inventár nedokumentuje všetky stránky jeho profesijného a osobného života. Celkom absentuje napríklad vedecká dokumentácia (excerptá, koncepty rukopisov), osobné doklady (vysvedčenia, pracovné zmluvy, zoznam publikovaných prác, vyznamenania), fotografie a ďalšie.

Prvá vecná skupina Materiály z vedeckej činnosti z podskupiny Nepublikované rukopisy obsahuje najmä odborné posudky a príležitostné prejavy. Podskupina Publikované rukopisy je ilustrovaná len jedným interview pre časopis Slovensko. Bohatšie sú zastúpené Vedecké podujatia a služobné cesty. Inventárny záznam v tejto podskupine pozostáva z názvu, miesta a času konania podujatia a z druhu zachovanej písomnosti, napr. diskusný príspevok, správa o priebehu, informačný materiál.

Druhú vecnú skupinu tvoria Materiály z funkcií. Delia sa na: Vedecké funkcie v ČSAV, v SAV, v komisiách; Pedagogické funkcie hovoria o pôsobení na Karlovej univerzite, Komenského univerzite, Vysokej škole politickej ÚV KSČ.

Tretia vecná skupina sú Biografické materiály. Skladá sa zo životopisov, menovaní a odvolaní a správ o činnosti.

Štvrtou vecnou skupinou je Korešpondencia, ktorá je usporiadaná abecedne podľa adresáta, resp. odosielateľa. Inventárny záznam obsahuje okrem mena a miesta aj časové rozpätie a počet kusov.

Ďalšiu vecnú skupinu predstavuje materiál O pôvodcovi fondu. Nájdeme tu príležitostné články o V. Filkornovi k jubileám, návrh na udelenie odmeny Literárneho fondu k 60. narodeninám , údaje o V. Filkornovi pre nemecký slovník logiky.

Posledná vecná skupina sú Práce iných autorov. Pozostáva len z jednej inventárnej jednotky.

Inventár k osobnému fondu V. Filkorna tvorí 178 inventárnych jednotiek uložených v deviatich archívnych škatuliach.