Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy spolkov a vedeckých spoločností » Základná organizácia ROH pri Ústavoch spoločenských vied SAV
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Pracoviská SAV hospodársky združené do THS ÚSV SAV tvorili spoločnú základnú organizáciu ROH, deliacu sa podľa jednotlivých ústavov na dielenské organizácie ROH alebo na samostatné odborové úseky. V praxi sa táto štruktúra osvedčila a predstavovala vyhovujúce spojenie štruktúry ROH a organizačnej štruktúry THS Ústavov spoločenských vied SAV.

ZO ROH pri Ústavoch spoločenských vied SAV zriadil ZV ROH, v ktorom boli zastúpené temer všetky pracoviská patriace do rozpočtovej organizácie THS ÚSV SAV. ZO ROH sa členila na dielenské organizácie na čele ktorých stáli dielenské výbory a na samostatné Odborové úseky, ktoré riadil priamo ZV ROH.

Na čele DO ROH sú dielenské výbory, na čele samostatných úsekov stáli úsekoví dôverníci. Kompetencia DV ROH a samostatných odborových úsekov bola rovnaká. Dôvodom, prečo v týchto prípadoch išlo o odborové úseky a nie dielenské organizácie ROH je jednak malý počet členov a jednak skutočnosť, že nie je možné ďalšie členenie, ktoré by vychádzalo z pracovnej organizačnej štruktúry pracovísk.

Dielenské organizácie ROH pri Ústavoch spoločenských vied SAV boli pri týchto ústavoch SAV: Ekonomický ústav SAV, Encyklopedický ústav SAV, Historický ústav SAV, Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV, Literárnovedný ústav SAV, Národopisný ústav SAV, Technicko-hospodárska správa Ústavov spoločenských vied SAV, Umenovedný ústav SAV, Ústav dejín európskych socialistických krajín SAV, Ústav experimentálnej psychológie SAV, Ústav filozofie a sociológie SAV a Ústav štátu a práva SAV. Samostatné odborové úseky tvorili pracoviská: Kabinet orientalistiky SAV, Katedra jazykov SAV, Ústav experimentálnej pedagogiky SAV, Ústav vedeckého ateizmu SAV a Ústredný archív SAV.

Zo spracovaného materiálu vyplýva, že medzníkom v odborovom hnutí na pracoviskách patriacich do THS ÚSV SAV sú voľby v r. 1972. Závodný výbor zvolený 17.I.1972 organizačne sformoval odborové hnutie a upevnil organizačnú disciplínu. V krátkom čase po voľbách začali pracovať tieto komisie: Komisia ideovýchovnej a kultúrnej práce, Komisia pre vedeckovýskumnú činnosť, Hospodársko-funkčná komisia, Komisia starostlivosti o pracujúcich KNP, Komisia pre bezpečnosť a ochranu pri práci, Komisia pre podnikové rekreácie a šport, Komisia starostlivosti o ženu, deti a mládež, Komisia sociálnej starostlivosti o pracujúcich, Revízna komisia a Rozhodcovská komisia.

Všetky komisie si vypracovali pracovné plány a podľa nich postupovali v činnosti.

Na úrovni ZV ROH sa rozvíjala spolupráca s Oddelením SAV pre spoločenské vedy, s radou riaditeľov spoločenskovedných pracovísk a s vedúcim THS.

Partnermi DV ROH a odborových úsekov riadených ZV ROH boli riaditelia jednotlivých ústavov, kabinetu a spoločných pracovísk.

Poslaním ZO ROH pri Ústavoch spoločenských vied SAV bolo plnenie úloh revolučného odborového hnutia v špecifických podmienkach spoločenskovedných pracovísk SAV. Boli to úlohy najmä v oblasti politicko-výchovnej (politické vzdelávanie členov, rozvoj pracovnej iniciatívy a socialistickej súťaže), ale aj úlohy v oblasti kultúrneho rozvoja a sociálnej starostlivosti (zdravotné zabezpečenie, rekreačná a liečebná starostlivosť, šport i hospodárska pomoc – pôžičky a peňažné i nepeňažné podpory a dary). ZO ROH sa spolu so zamestnávateľom podieľala na správe a využívaní finančných prostriedkov, ktoré pracoviská patriace do ZO ROH združili do spoločného fondu kultúrnych a sociálnych potrieb. Za významné akcie a podujatia ZO ROH pri Ústavoch spoločenských vied SAV za desaťročie jej činnosti treba považovať systematické odborársko-politické vzdelávanie členov ZO ROH, školenia funkcionárskeho aktívu, rozvinutie súťažného hnutia až po vznik brigád socialistickej práce na spoločenskovedných pracoviskách SAV, množstvo podujatí pre ženy, deti a mládež, bohatá liečebná a rekreačná starostlivosť, organizovanie rôznych tematických zájazdov, rekonštrukcia a správa rekreačného zariadenia na Píle, viacnásobné vybudovanie letnej stanovej rekreačnej základne v Bulharsku, starostlivosť o športové vyžitie (prenájmy telocviční, bazénov, športové turnaje) a mnohé iné konkrétne podujatia (MDŽ, MDD, podpory, pôžičky, dary, previerky OBP), ktoré významne napomohli plneniu úloh pracovísk, stmeľovali kolektívy, pomáhali jednotlivcom, najmä však upevnili postavenie ROH na spoločenskovedných pracoviskách SAV. Na základe rozhodnutia SV OZ PŠV vyvolaného iniciatívou ObV OZ PŠV došlo v r. 1981 k zmene organizačnej štruktúry ROH v rámci pracovísk združených hospodársky v THS ÚSV SAV. ZO ROH, ktorú tvorilo 12 dielenských organizácií a 5 samostatných odborových úsekov sa rozdelila na 12 samostatných ZO ROH. S účinnosťou od 1.I.1982 došlo k delimitácii finančných prostriedkov bývalej ZO ROH pri Ústavoch spoločenských vied SAV na nové ZO ROH, materiálne vybavenie stanovej základne zostalo v správe THS ÚSV SAV a správu chaty na píle prevzala ZO ROH pri Ústave experimentálnej pedagogiky SAV.

Písomný materiál ZO ROH Ústavov spoločenských vied SAV spracovaný v Ústrednom archíve SAV obsahuje veľmi skromný materiál z rokov 1958–1970 a obsiahlejší z rokov 1971–1982. Materiál je roztriedený do 10 vecných skupín, obsahuje 125 inventárnych čísiel a uložený je v 25 archívnych krabiciach.

1. vecná skupina obsahuje podací protokol ZO ROH ÚSV SAV (1 kniha) z rokov 1971–1981.

2. vecná skupina sa delí na tri podskupiny. V podskupine 2a sú uložené materiály z konferencií ZO ROH pri Ústavoch spoločenských vied SAV. Materiály obsahujú zápisnice z konferencií, prejavy a diskusné vystúpenia, prezenčné listiny a pod. V podskupine 2b sú zhromaždené zápisnice zo zasadaní ZV ROH pri ÚSV SAV. Skupina 2c zahrňuje záznamy zo zasadaní Rady riaditeľov Ústavov spoločenských vied SAV.

Vecná skupina 3 sa delí na 4 podskupiny, ktoré obsahujú: Plány aktivity ZO ROH (3a), Plány práce (3b), Správy o činnosti (3c) a vo vecnej skupine Štatistika (3d) sa nachádzajú štatistické výkazy o schôdzovej činnosti ZO ROH, výsledky volieb DV ROH, výsledky volieb úsekových dôverníkov a pod.

Štvrtá skupina je rozdelená na dve podskupiny: v podskupine 4a sú sústredné Interné zásady ZV ROH pri Ústavoch spoločenských vied SAV, podľa ktorých sa poskytovali finančné a materiálne výhody členom ZO ROH; 4b obsahuje Interné informácie ZV ROH pri ÚSV SAV pre DV ROH – periodický spravodaj o živote v ZO ROH.

V piatej vecnej skupine sú Kolektívne zmluvy a správy o kontrolách ich plnenia.

Skupina 6 sa delí na dve podskupiny: na 6a, v ktorej sú uložené materiály nadriadených orgánov; 6b obsahuje odvolanie proti zmene organizačnej štruktúry ZO ROH pri ÚSV SAV.

Skupina 7 sústreďuje členské veci ZO ROH pri Ústavoch spoločenských vied SAV. Delí sa na 3 podskupiny. Podskupina 7a obsahuje členské prihlášky; 7b pozostáva zo záznamov o členskej evidencii a jej kontrole, z evidencie odvodov členských príspevkov a príspevkov na Fond solidarity. 7c uchováva materiál o voľbách v ZO ROH pri ÚSV SAV.

Hospodárske veci nájdeme v skupine 8, ktorá sa delí na tri podskupiny. Podskupinu 8a tvorí materiál týkajúci sa rozpočtu organizácie, 8b zahrňuje pokladničné doklady, príjmové a výdavkové doklady a peňažné denníky. Zmluvy o poskytovaní pôžičiek a dohody o vykonaní práce nájdeme pod sig. 8c.

Vecná skupina 9 a–p obsahuje agendu dielenských výborov pri Ústavoch spoločenských vied SAV. Tu môžeme nahliadnuť do materiálov jednotlivých ústavov, urobiť si predstavu o ich pracovnej aktivite, o plánoch a ich plnení a pod.

10. vecná skupina obsahuje písomný materiál, ktorý dokumentuje činnosť komisií ZO ROH pri ÚSV SAV.

Pre poznanie pracovnej náplne a vlastnej práce ZO ROH pri ÚSV SAV sú najcennejšie zápisnice zo zasadaní ZV ROH pri ÚSV SAV (2b) a materiály z činnosti jeho komisií (10), ktoré pôsobili ako prípravné a poradné orgány ZV ROH (s výnimkou revíznej a rozhodcovskej komisie). Uznesenia ZV ROH sformulované v zápisniciach zo zasadaní ZV ROH boli záväzné pre dielenské organizácie a samostatné odborové úseky a v oblasti finančnej mali charakter príkazu k výplate či k bankovej operácii. Postavenie ROH na jednotlivých pracoviskách ÚSV SAV, jeho úlohy a ich plnenie dokumentujú písomnosti v skupine 9 usporiadanej podľa jednotlivých dielenských organizácií. Vo fonde ZO ROH pri ÚSV SAV sme ponechali aj účtovné doklady a peňažné denníky (8b). Dôvodom k tomuto rozhodnutiu bolo, že ZO ROH pri ÚSV SAV po reorganizácii nedoriešila bezo zvyšku všetky finančné veci (pôžičky splácané členmi, športová a stanová základňa, chata na Píle a pod.). Predpokladá sa, že v blízkej či vzdialenejšej budúcnosti dôjde k úplnému vysporiadaniu a účtovné doklady môžu mu napomôcť.

Fond ZO ROH pri Ústave spoločenských vied SAV tovrí výnimku v štruktúre fondov Ústredného archívu SAV. Vo väčšine fondov pracovísk SAV sú materiály o činnosti ROH jednou z tematických skupín členenia fondu pracoviska (materiály ZV ROH sa do Ústredného archívu SAV ako celok nedostali). Výnimkou v rámci SAV je aj v tom, že ZO ROH združovala celú oblasť vied. Preto aj usporiadanie fondu sme prispôsobili skôr fondom spolkov a spoločností.