Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy organizácií SAV » Organizačné stredisko vedeckých spoločností SAV
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Vedecké spoločnosti sú dobrovoľné a výberové združenia vedeckých a odborných pracovníkov. Ich úlohou je vytvárať predpoklady pre optimálny rozvoj príslušnej vedeckej disciplíny a jej spoločenského využitia. Rozširujú poznatky získané výskumom a prispievajú k zvyšovaniu odbornej úrovne svojich členov. Vedecké spoločnosti vykonávajú rozsiahlu prednáškovú, popularizačnú a edičnú činnosť. Organizujú konferencie a sympóziá v spolupráci s príbuznými inštitúciami doma i v zahraničí.

Vedecké spoločnosti sa zriaďovali pri SAV už od r. 1953. Ich pričlenenie schvaľovalo Predsedníctvo SAV a činnosť usmerňovali príslušné vedecké kolégiá. Spoločnosti mali vlastné organizačné poriadky, ktoré schvaľovalo Ministerstvo vnútra. Financovanie spoločností bolo zabezpečované dotáciou z rozpočtu SAV.

Rozdielna šírka členských základní a iniciatívnosť, s akou pristupovali k výskumnej práci, spôsobila v organizovaní vedeckých spoločností veľké rozdiely. Potreba odstrániť túto nejednotnosť, zjednotiť názvy, vypracovať vzorové stanovy a najmä vyriešiť postavenie vedeckých spoločností na Slovensku po r. 1960, prispela k vytvoreniu koordinačného orgánu – Komisie pre organizáciu vedeckých spoločností. Predsedníctvo SAV ju ako svoj poradný orgán vymenovalo na zasadnutí dňa 12.X.1964. Hlavnou úlohou Komisie pre organizáciu vedeckých spoločností bolo usmerňovať činnosť vedeckých spoločností a udržiavať správne vzťahy orgánov spoločností na Slovensku k celoštátnym spoločnostiam. Komisia riešila všetky otázky organizačnej štruktúry vedeckých spoločností a podporovala ich vzájomnú výmenu skúseností. Viedla evidenciu spoločností a ich funkcionárov. Spolupracovala s vedeckými kolégiami pri koordinovaní výskumnej činnosti.

Naďalej však pretrvávala nejednotnosť vo vykonávaní hospodárskych činností vo vedeckých spoločnostiach. V záujme jednotného a racionálneho riadenia spoločností navrhla Komisia pre organizáciu vedeckých spoločností vytvoriť centrum, ktoré by okrem hospodárskych operácií zjednotilo aj organizačné činnosti. Predsedníctvo SAV na zasadnutí dňa 23.II.1973 schválilo vznik Oraganizačného strediska vedeckých spoločností s účinnosťou od 1.I.1973. Organizačné stredisko vedeckých spoločností bolo výkonným orgánom Komisie pre organizáciu vedeckých spoločností, zabezpečovalo všetky rozhodnutia, uznesenia a smernice Predsedníctva SAV a jeho orgánov v rámci činnosti vedeckých spoločností. Personálne sa vytvorilo zlúčením jestvujúcich organizačno-hospodárskych pracovníkov jednotlivých vedeckých spoločností. Riadil ho vedúci tajomník. Organizačne bolo pričlenené k Slovenskej chemickej spoločnosti a hospodárilo v rámci jej rozpočtu. Vznikom Organizačného strediska vedeckých spoločností sa neobmedzilo právo vedeckých spoločností samostatne rozhodovať o použití pridelených finančných prostriedkov.

Organizačné stredisko vedeckých spoločností zabezpečovalo prípravu plánovaných vedeckých podujatí, viedlo centrálnu evidenciu členskej základne spoločností a evidenciu členstva spoločností v medzinárodných organizáciách. Vykonávalo práce súvisiace s plánovaním a rozpočtovaním, metodicky usmerňovalo a kontrolovalo hospodárenie vedeckých spoločností. Stredisko zabezpečovalo aj agendu spojenú so zriaďovaním, zmenami a prípadným zrušovaním vedeckých spoločností. Vydávalo správy o činnosti a pomáhalo pri vedecko-popularizačnej práci vedeckých spoločností. V Organizačnom stredisku vedeckých spoločností sa vytvorili dve oddelenia: Organizačné oddelenie a Hospodársko-evidenčné oddelenie.

V prvom období svojej činnosti bolo Organizačné stredisko zo strany vedeckých spoločností kritizované, že nie je schopné zvládnuť pružné zabezpečenie hospodárskych operácií. Preto pri spoločnostiach naďalej pracovali stále pomocné sily, ktoré vykonávali drobné administratívne práce v bezprostrednom styku s volenými funkcionármi vedeckých spoločností. Prínos Organizačné strediska vedeckých spoločností videli najmä v evidenčnej činnosti, v oblasti zahraničných stykov a pri organizovaní väčších vedeckých podujatí.

V r. 1976 došlo k reorganizácii Organizačného strediska vedeckých spoločností, oddelenia sa modifikovali na: Oddelenie organizačno-správne a zahraničných stykov a Oddelenie všeobecnej účtovnej evidencie.

K ďalším zmenám došlo v r. 1990, kedy bola zriadení Rada vedeckých spoločností. Išlo o orgán zložený z predsedov alebo zástupcov vedeckých spoločností a slúžil na presadzovanie spoločných záujmov spoločností pri rokovaní s Akadémiou a štátnymi orgánmi. V r. 1990 bola medzi Radou vedeckých spoločností a Organizačným strediskom vedeckých spoločností podpísaná dohoda o súčinnosti, na základe ktorej sa Organizačné stredisko stalo výkonným orgánom Rady. Vedecké spoločnosti mali právo využívať služby strediska a povinnosť prispievať finančne na jeho chod. V Organizačnom stredisku vedeckých spoločností ostali dve oddelenia: Oddelenie tvorby plánu financovania a účtovnej evidencie vedeckých spoločností a Oddelenie organizačno-právne a zahraničných stykov vedeckých spoločností.

V r. 1994 Predsedníctvo SAV svojím rozhodnutím zo dňa 1.III. so spätnou platnosťou od 1.I.1994 Organizačné stredisko vedeckých spoločností zrušilo. Časť pracovníkov sa delimitovala do Úradu Predsedníctva SAV, kde pôsobila pod názvom Referát pre vedecké spoločnosti.

Písomný materiál Organizačného strediska vedeckých spoločností bol do Ústredného archívu SAV odovzdaný v r. 1994. Pochádza z rokov 1965–1993. Materiál spred r. 1973 sa týka vedeckých spoločností, konkrétne ide o správy o činnosti a mzdové listy administratívnych pracovníkov, ktorí sa starali o hospodársku agendu spoločností pred vznikom Organizačného strediska.

Materiál fondu Organizačné stredisko vedeckých spoločností SAV sa člení na dve skupiny. Pod signatúrou A sú uložené materiály strediska, pod signatúrou B materiály vedeckých spoločností. Materiály strediska obsahujú 22 podacích protokolov a písomnosti uložené do 5 vecných skupín. Inventárnu jednotku tu tvorí jednotlivý rok príslušnej vecnej skupiny, okrem nižšie uvedenej výnimky. Vedecké spoločnosti sú zoradené abecedne a inventárnu jednotku tvorí vždy jedna vedecká spoločnosť.

A. Materiály strediska. A1. Vo vecnej skupine Komisia pre organizáciu vedeckých spoločností SAV sa nachádzajú zápisnice zo zasadnutí Komisie a správy o jej činnosti. Kompletný materiál Komisie pre organizáciu vedeckých spoločností SAV z rokov 1964–1989 sa nachádza vo fonde Riadiace orgány SAV.

A2. Vedenie Organizačného strediska vedeckých spoločností. Skupinu tvoria zápisnice z gremiálnych a pracovných porád, záznamy z aktívov predsedov vedeckých spoločností, plány práce a správy o činnosti oddelení. Sú tu štatúty, pracovný poriadok pracoviska, informácie o jeho štruktúre, zoznamy vedeckých spoločností a ich pobočiek.

A3. Činnosť vedeckých spoločností. Obsahom sú sumárne správy o činnosti a plány vedeckých podujatí.

A4. Personálne materiály Organizačného strediska vedeckých spoločností sa členia na dve podskupiny. Prvá zahŕňa všeobecnú personálnu agendu, najmä informácie o funkčnom a platovom zatriedení pracovíkov a zoznamy pracovníkov. Druhú tvorí 1 inventárna jednotka – abecedne usporiadané osobné spisy zamestnancov strediska.

A5. Hospodárske materiály. Náplňou skupiny sú mzdové listy pracovníkov, rozbory hospodárenia, záznamy z inventarizácií, informácie o pridelených finančných prostriedkoch na vedeckovýskumnú činnosť spoločností a účtovné kontá vedeckých spoločností.

B. Materiály vedeckých spoločností. Tvoria ich stanovy, zápisnice z valných zhromaždení a zo zasadnutí výborov, plány a správy o činnosti, informácie o zahraničných stykoch a organizovaní vedeckých podujatí. Súčasťou sú záznamy z inventarizácií, revízne správy o hospodárení a zborníky analytických účtov jednotlivých vedeckých spoločností.

Materiál fondu Organizačné stredisko vedeckých spoločností SAV obsahuje 172 inventárnych jednotiek a je uložený v 61 archívnych krabiciach.