Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy organizácií SAV » Ústav experimentálnej chirurgie SAV
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Ústav experimentálnej chirurgie SAV začal svoju činnosť ako Laboratórium experimentálnej chirurgie v rámci súboru malých pracovísk II. sekcie SAV 1.I.1955 s jedným interným vedeckým pracovníkom a 4 externými. Hlavnou témou pracoviska bola experimentálna chirurgia srdca a veľkých ciev. Okrem výskumnej činnosti úlohou Laboratória bolo pomáhať potrebám kliniky v kardiochirurgii. V r. 1957 bolo Laboratórium experimentálnej chirurgie zaradené ako Oddelenie experimentálnej chirurgie do Ústavu experimentálnej medicíny SAV. 1.I.1964 sa pracovisko stalo samostatným ústavom v rámci Vedeckého kolégia pre fyziológiu a lekárske vedy SAV.

Z konkrétnych výskumných problémov zameriavalo sa pracovisko od svojho založenia na riešnie otázok súvisiacich s chirurgickou liečbou vrodených a získaných srdcových chýb a to ako na experimentálnom materiáli, tak aj na pacientoch. Jeho najhlavnejšou úlohou je však výskum vplyvu mimotelového obehu krvi na ľudský organizmus, predovšetkým na cirkuláciu a metabolizmus, problematika transplantácie v kardiochirurgii, najmä srdcových chlopní za pomoci mimotelového obehu a vyhodnotenie parametrov vývojových typov prístrojov na mimotelový obeh krvi z fyziologického hľadiska.

Vedúcim a jeho zástupcom Ústavu experimentálnej chirurgie SAV od založenia až po r. 1965 (kedy končia písomnosti ústavu v Ústrednom archíve SAV) bol akad. Karol Šiška a MUDr. Michal Hubka, DrSc.

Materiál prevzal Ústredný archív SAV v r. 1967 a spracoval v roku 1975. Písomnosti sú rozdelené do dvoch skupín. V skupine A sú písomnosti nadriadených zložiek a v skupine B Písomnosti ústavu.

Skupina A má dve podskupiny. V A–1 sú zápisnice Vedeckého kolégia pre fyziológiu a lekárske vedy SAV, v A–2 zápisnice z vedeckého kolégia ČSAV.

Písomnosti ústavu B majú 20 podskupín: B–1. Organizačný poriadok; B–2. Vnútorné smernice; B–3. Zápisnice Vedeckej rady Ústavu experimentálnej chirurgie SAV; B–4. Korešpondencia; B–5. Plány vedecko-výskumnej činnosti; B–6. Plán práce; B–7. Osobné; B–8. Rozpočet; B–9. Plánovanie, investície; B–10. Inventarizácie; B–11. Výstavba objektov; B–12. Výchova vedeckých pracovníkov; B–13. Publikačná činnost; B–14. Služobné cesty; B–15. Zahraničné styky; B–16. Spolupráca s inými inštitúciami; B–17. Knižnica; B–18. Spoločenské organizácie; B–19. Dokumentácia; B–20. Konferencie.

Písomnosti z r. 1955–1966 sú uložené v 4 archívnych krabiciach.