Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy organizácií SAV » Kabinet dejín lekárskych a biologických vied SAV
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Sekcia biologických vied SAV sa na svojom zasadnutí dňa 28.V.1954 zaoberala stavom poznatkov o histórii medicíny a biológie na Slovensku. Z analýzy vyplynula potreba zriadiť v rámci SAV špecializované pracovisko zamerané na výskum dejín týchto vied. Uznesenie zo dňa 7.IX.1954 obsahovalo rozhodnutie o zriadení Kabinetu dejín biologických a lekárskych vied. Táto ustanovizeň mala sledovať tradície v biologických vedách a v medicíne na Slovensku. Činnosť kabinetu sa začala rozvíjať 1.XI.1954. Bádateľskú činnosť Kabinetu riadila vedecká rada, hospodársku zložku práce zabezpečoval Súbor pracovísk II. sekcie. V rámci reogranizácie sa Kabinet stal od 1.I.1957 oddelením Ústavu experimentálnej medicíny. Na základe uznesenia Sekcie biologických a lekárskych vied zo dňa 28.III.1957 bol pre riadenie činnosti Kabinetu ustanovený poradný zbor pri Vedeckej rade Ústavu experimentálnej medicíny. Na základe rozhodnutia Predsedníctva SAV zo dňa 19.X.1959 s účinnosťou od 1.I.1960 sa stal Kabinet súčasťou Historického ústavu SAV.

Základnou úlohou Kabinetu bolo zozbieranie a roztriedenie dokumentárneho materiálu získaného z knižníc, archívov a iných zdrojov. Na splnenie tejto úlohy nadväzovalo potom spracovanie údajov vo forme štúdií, článkov, súborných biografií, bibliografických štúdií jednotlivých osobností, bibliografií a súpisov literatúry, ktoré malo vyústiť do komplexného spracovania dejín biologických a lekárskych vied na Slovensku.

V priebehu rokov 1955–1958 riešili v Kabinete štyri dlhodobé úlohy: 1) Bibliografia slovenskej biologickej a lekárskej spisby od najstarších čias po r. 1918; 2) Dejiny biologických a lekárskych vied na Slovensku; 3) Zdravotníctvo v SNP a 4) Biografia slovenských biológov a lekárov (pridružená úloha). V r. 1958 sa tieto úlohy zjednotili pod názvom Dejiny biologických a lekárskych vied na Slovensku.

Okrem domácich prieskumov absolvovali pracovníci Kabinetu recipročné študijné zahraničné cesty do ZSSR a NDR. Popri konzultatívnej spolupráci s rozličnými pracoviskami sa Kabinet podieľal aj na príprave hesiel z dejín medicíny pre Encyklopédiu Slovenska.

Dokumentáciu o činnosti Kabinetu dejín biologických a lekárskych vied prevzal Ústredný archív SAV v r. 1976. Celý materiál je uložený v dvoch archívnych krabiciach. Obsahuje materiály nadriadených ustanovizní (Predsedníctva SAV, Súboru pracovísk II. sekcie a Vedeckej rady). Potom materiály týkajúce sa pracovníkov Kabinetu, správy o ich činnosti, prehľad bádateľskej práce a dokumenty o spolupráci s partnermi z Prahy a Olomouca, ktorí významne prispievali k rozvoju činnosti tohoto pracoviska. V korešpondencii sú bohaté doklady o spolupráci Kabinetu s archívmi na celom Slovensku, s múzeami a filmom, kde Kabinet vystupoval v úlohe poradcu.

Hospodárske veci zahrňujú finančné plány, rozpočet a jeho čerpanie, inventúry. Z týchto aj keď kusých materiálov nadobúdame obraz o materiálnom zabezpečení Kabinetu.