Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy organizácií SAV » Ekonomický ústav SAV
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Ekonomický referát SAVU s jedným pracovníkom bol predchodca Ekonomického kabinetu. Roku 1953 začlenením Ekonomického kabinetu do SAV sa začala jeho vlastná výstavba. V roku 1956 stáva sa ústavom so štyrmi základnými smermi výskumnej činnosti z hľadiska ekonómie: 1. národné hospodárstvo, 2. poľnohospodárstvo, 3. technický rozvoj, 4. buržoázne ekonomické teórie.

Ekonomický ústav je spoločenskovedný ústav Akadémie. Predmetom jeho výskumu sú problémy politickej ekonómie socializmu, predovšetkým otázky vývinu socialistických výrobných vzťahov v národnom hospodárstve a výskum ako sa zapojilo Slovensko pri budovaní materiálno-výrobnej základne socializmu v ČSR. Po svojom vzniku Ekonomický ústav venoval sa hodne štúdiu ekonomiky tzv. slovenského štátu ako dôležitej kapitoly dejín nášho hospodárstva.

Zo štyroch základných smerov sa neskôr po získaní spolupracovníkov z hospodárskej praxe a z vysokých škôl vytvorili tri oddelenia: 1. Oddelenie priemyslu (vedúci Lantay), 2. Oddelenie poľnohospodárstva (vedúci Falťan), 3. Oddelenie dejín národného hospodárstva Slovenska (vedúca Hornová).

Dlhoročný výskum priniesol celý rad publikácií týkajúcich sa problémov štátnych majetkov a družstevnej poľnohospodárskej výroby, ako aj výskumu kritiky buržoáznej politickej ekonómie. Výsledky výskumu sa pravidelne overovali a overujú na medzinárodných konferenciách s marxistickými i nemarxistickými ekonómami.

Od roku 1953 vydáva Ústav „Ekonomický časopis“, na ktorého stránkach sa zjavujú výsledky základného ekonomického výskumu na Slovensku, recenzie, prehľady a diskusie celoštátneho rozsahu.

Do roku 1966 vychádza 6 čísiel ročne, potom 10. Redigujú ho zamestnanci Ekonomického ústavu za spolupráce pracovníkov vysokých škôl a praxe.

Materiál Ekonomického ústavu SAV je rozdelený do troch skupín: I. Prezidiálny materiál, II. Vlastivedný materiál, III. Časopis.

I. Prezidiálny materiál sa delí na 1. ČSAV a 2. SAV.

1. ČSAV má podskupiny a – d: 1/a Prezídium ČSAV, 1/b Vedecké kolégium ekonómie ČSAV, 1/c Ekonomický ústav ČSAV, 1/d Československá spoločnosť ekonomická ČSAV; 2. SAV má podskupiny a – d: 2/a Predsednícvo SAV, 2/b Sekcia spoločenských vied SAV, 2/c Ekonomická spoločnosť pri SAV, 2/d Vydavateľstvo SAV.

I. Prezidiálny materiál je rozdelený v rámci skupín podľa rokov, každý rok má svoje inventárne číslo a materiál je chronologicky zoradený.

Pod II. je vlastný materiál ústavu rozdelený do podskupín II.1/a – II.1/i, II.2/a – II.2/d, II./3.

II. Vlastný materiál: II.1/a Vedecká rada ústavu, II.1/b Vedecké plány štátneho výskumu, II.1/c Študijný pobyt, II.1/d Materiálne zabezpečenie, II.1/e Zahraničné styky, II.1/f Vedecká výchova, II.1/g Vedecká činnosť, II.1/h Masové organizácie, II.1/i Personálne.

II. Vlastný materiál II.1/a – II.1/h je v rámci skupín rozdelený podľa rokov, každý rok má svoje inventárne číslo a je chronologicky usporiadaný.

V podskupine II.1/i Personálne každý pracovník ústavu má svoj fascikel s menom. Fascikle sú zoradené alfabeticky, materiál vo fascikloch chronologicky.

II./2 Spolupráca s rozličnými pracoviskami 2a – 2d.

II./2a obsahuje spoluprácu s vládnymi orgánmi a to: s ministerstvami, s povereníctvami, so Slovenskou národnou radou, so Slovenskou plánovacou komisiou, s Komisiou ľudovej kontroly, s národnými výbormi, so straníckymi orgámi. Každá podskupina sign. II/2a má vlastné inventárne číslo a jej obsah je chronologicky usporiadaný.

II./2b obsahuje spoluprácu s výskumnými pracoviskami a školami s UNESCO, s výskumnými ústavmi, s Východoslovenským múzeom v Košiciach, s vysokými školami. Každá podskupina tejto signatúry má svoje inventárne číslo a jej obsah je zoradený chronologicky, okrem spolupráce s vysokými školami. Tento materiál je rozdelený na spoluprácu so školami v SSR a ČSR. V rámci republík školy sú usporiadané podľa miest, v ktorých sa nachádzajú. Mestá sú zoradené alfabeticky. Najbohatšia je spolupráca s Vysokou školou ekonomickou.

II./2c Spolupráca s publikačno-popularizačnými pracoviskami: so SAKS, s vydavateľstvami, s knižnicami. Každá podskupina má svoje inventárne číslo. Obsah každého inventárneho čísla je usporiadaný chronologicky.

II./2d Spolupráca s výrobnými pracoviskami obsahuje jednu podskupinu a to spoluprácu s výrobnými poľnohospodárskymi správami. Usporiadané chronologicky.

II./3 Osobná korešpondencia bývalého riaditeľa Ekonomického ústavu P. Turčana. Všetky roky zahrnuté pod jedno inventárne číslo a materiál usporiadaný chronologicky.

III. Ekonomický časopis. Materiál časopisu dodaný do Ústredného archívu sa datuje r. 1962–1971. Ročníky sú úplné a zakrabicované v pôvodnom usporiadaní.

Materiál bol dodaný do Ústredného archívu. Uložený je v 66 archívnych krabiciach.