Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Štúr, Ivan
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár
PDF súbor

Úvod k inventáru

Ivan Štúr sa narodil 27.VII.1933 v Prahe. Otec Svätopluk Štúr bol profesorom filozofie na Filozofickej fakulte v Bratislave, kultúrny pracovník, znalec výtvarného umenia a hudby. Matka Božena, rodená Kuklová, bola prvou ženou – lekárkou, ktorá sa v Československu habilitovala (1928) a neskôr (1934) bola menovaná mimoriadnou profesorkou špeciálnej patológie a liečby chorôb vnútorných.1 Starý otec Ivana Štúra, evanjelický farár Antonín Štúr, pochádzal z vlasteneckej a buditeľskej rodiny Štúrovcov; jeho otec Samuel Štúr bol mladší brat národovca Ľudovíta Štúra.

V rokoch 1939 – 1943 navštevoval základnú školu v Bratislave. Stredoškolské štúdium ukončil maturitou na II. gymnáziu v Bratislave (predtým Cvičné gymnázium) v roku 1951.

V roku 1955 absolvoval Pedagogickú fakultu Slovenskej univerzity v Bratislave v odbore telesná výchova. Miestom prvého pracovného pôsobiska Ivana Štúra bola Hospodárska škola Ústredného národného výboru v Bratislave - Palisádach. Umiestenka bola pôvodne na II. jedenásťročnú strednú školu v Košiciach.2

V roku 1958 bol preložený na Jedenásťročnú strednú školu v Bratislave – Petržalke. Vyučoval stredoškolákov 9. – 11. postupového ročníka telesnú výchovu a logiku. V tom čase zároveň študoval psychológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Štúdium ukončil v roku 1960.

Na jeseň roku 1960 nastúpil na miesto odborného pracovníka Psychologickej výchovnej kliniky v Bratislave. Okrem každodennej práce na klinike sa Ivan Štúr neustále vzdelával a začal profilovať pre oblasť práce v oblasti psychológie dieťaťa, mladého človeka, detskej klinickej psychológie.

V rokoch 1964 – 1966 zastával funkciu zástupcu riaditeľa kliniky. Absolvoval viaceré kurzy v Ústave pre doškoľovanie lekárov v Prahe. Počas zamestnania úspešne ukončil v roku 1965 ašpirantské štúdium v odbore Psychológia – vývinová psychológia úspešnou obhajobou kandidátskej dizertačnej práce Vývin spôsobilosti čítania u detí.3 Publikoval odborné štúdie a vedecko-populárne články v časopisoch Slovenka, Rodina a škola, Smena, Príroda a spoločnosť a inde. V denníku Práca viedol populárno-náučnú rubriku „Rodina a škola“4. Stal sa štátnym znalcom v odbore detská psychológia. V tomto období mu vyšli prvé monografie Problémy rodinnej a školskej výchovy a v tlači bola brožúra Odvaha dospievania. Ešte počas svojho ašpirantského štúdia vyučoval na Katedre psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave diagnostické metódy a od školského roku 1965/1966 prednášal pedagogickú psychológiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Začiatkom roku 1968 prešiel pracovať do Psychologického ústavu Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave ako vedecký pracovník. Od februára 1969 prešiel na Katedru psychológie Filozofickej fakulty.5 Okrem uvedených monografií mu v roku 1968 vyšla práca Deti a ja. Prednášal všeobecnú a diferenciálnu psychológiu, viedol diplomantov, prednášal o problematike dospievania rodičom, recenzoval zahraničnú odbornú literatúru.

K 31.I.1971 však z univerzity odišiel pracovať do Nemocnice s poliklinikou na Bezručovej ulici, na I. detské oddelenie.6 Na novom pracovisku úspešne spojil svoje teoretické a prakticko-odborné životné skúsenosti.

V júni 1990 bol vtedajším ministrom školstva, mládeže a telesnej výchovy Slovenskej republiky Ladislavom Kováčom vymenovaný za docenta pre odbor psychológia.7 Ivan Štúr ostal pôsobiť v nemocnici na Bezručovej ulici, ale zároveň opäť prednášal na Filozofickej fakulte v Bratislave, ako aj na Trnavskej univerzite. V rokoch 1990 – 1995 bol predsedom Vedeckého kolégia SAV pre psychológiu a pedagogiku.

Vo februári 1998 bol prezidentom Slovenskej republiky Michalom Kováčom vymenovaný za profesora. V tom istom roku na jeseň odišiel z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave do dôchodku.8 Profesor Ivan Štúr pokračoval v prednáškach aj na dôchodku; pôsobil v Ústave pre výskum vzdelávania a kultúr národnostných menšín pri Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

Profesor Ivan Štúr zomrel v Bratislave 4. decembra 2015. Bol dvakrát ženatý; z prvého manželstva so sólistkou SND Ruženou Illenbergerovou mal syna Rastislava, významného dirigenta Opery SND. Druhou manželkou bola PhDr. Jana Kunftová.9

Archívne dokumenty, ktorých pôvodcom bol Ivan Štúr, sa dostali do Ústredného archívu SAV v lete roku 2018 (spis o prevzatí č. CSČ ÚA-56/2018 zo 16. júla 2018). Z celkového množstva prevzatých dokumentov (cca 5 banánových krabíc) sme vyčlenili dokumenty viažuce sa k otcovi Svätoplukovi Štúrovi (cca 3 banánové krabice) a matke Božene Štúrovej-Kuklovej (cca 1 banánová krabica). Zostatok (cca jedna poloprázdna banánová krabica), boli dokumenty po profesorovi Ivanovi Štúrovi. Dokumenty boli neusporiadané, bez akýchkoľvek pomocných zoznamov.

Pri tvorbe štruktúry usporiadania sme vychádzali zo zaužívaného systému usporiadania archívnych dokumentov tvoriacich osobné fondy osobností uložených v Ústrednom archíve SAV. Štruktúra usporiadania zodpovedá vecnému hľadisku. Tvorí ju osem fondových oddelení, (napr. I. Materiály z odbornej činnosti, III. Biografické materiály a pod.).

Prvé a tretie fondové oddelenia (I. Materiály z odbornej činnosti a III. Biografické materiály) sú členené na fondové pododdelenia (napr. I.A. Vystúpenia, články a iné práce, III.A. osobné doklady, III.B. Školské doklady a pod.). Zostávajúce fondové oddelenia nie sú členené. Štruktúra usporiadania archívneho fondu je nasledovná:

  • I. Materiály z odbornej činnosti
    • I.A. Články, vystúpenia a iné práce
  • II. Materiály z funkcií
  • III. Biografické materiály
    • III.A. Osobné doklady
    • III.B. Školské doklady
    • III.C. Pracovné doklady
    • III.D. Životopisy
    • III.E. Súpisy prác
    • III.F. Vedecké hodnosti
  • IV. Korešpondencia
  • V. Fotografie
  • VI. O pôvodcovi fondu
  • VII. Práce iných autorov
  • VIII. Materiály rodiny

Jazykom dokumentov je slovenčina, niekoľko málo dokumentov je v češtine.

Inventárnu jednotku tvorí jeden samostatný archívny dokument alebo súbor archívnych dokumentov príbuzného obsahu v zachovanom časovom období. Časový údaj uvedený v lomenej zátvorke je určený na základe obsahovej analýzy. Platí to aj v prípade, kedy sme si neboli istí menom. V okrúhlej zátvorke v regeste je uvedený zdrojový dokument, napr. noviny, v ktorých bol článok uverejnený. V hranatej zátvorke za regestom je pri fondových oddeleniach IV. Korešpondencia a V. Fotografie údaj o počte zachovaných listov a fotografií. Pri korešpondencii (inventárna jednotka 15) je uvedený štát v oficiálne používanom tvare. Časový údaj v okrúhlej zátvorke na titulnej strane inventára poukazuje na dokument vzniknutý po úmrtí pôvodcu archívneho fondu.

Prvé fondové oddelenie I. Materiály z odbornej činnosti je tvorené jedným fondovým pododdelením: I.A. Články, vystúpenia a iné práce. V ňom sa nachádzajú dva články Ivana Štúra. Prvý je venovaný partnerským a rodinným vzťahom a druhý kladne hodnotí prínos a význam 1. ČSR pre Slovensko a jeho ďalší vývoj. Vo fondovom pododdelení sa ešte nachádza kratučká brožúrka rád a odporúčaní najmä mladým ľuďom do praktického života. Táto brožúrka je nedatovaná a články sú z rokov 1984 a 2018.

Do druhého fondového oddelenia II. Materiály z funkcií sme zaradili jeden dokument týkajúci sa vymenovania Ivana Štúra do funkcie hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre odbor klinická psychológia. Dokument je z roku 1999.

Nasledujúce tretie fondové oddelenie III. Biografické materiály je členené do šiestich fondových pododdelení: III.A. Osobné doklady, III.B. Školské doklady, III.C. Pracovné doklady, III.D. Životopisy, III.E. Súpisy prác, III.F. Vedecké hodnosti. Archívne dokumenty pomerne uceleným spôsobom približujú biografické údaje o Ivanovi Štúrovi. Nachádzajú sa tu napr. rodný list, školské vysvedčenia, maturitné vysvedčenie, opis vysvedčenia o štátnej záverečnej skúške z Pedagogickej fakulty Slovenskej univerzity v Bratislave a iné. Ďalej sú tu uložené dokumenty približujúce miesta pôsobenia Ivana Štúra, zachované životopisy, súpisy prác, doklady preukazujúce dosiahnuté vedecké hodnosti a iné. Dokumenty ohraničuje obdobie rokov 1933 – 2002.

Štvrté fondové oddelenie IV. Korešpondencia je tvorené len troma listami pravdepodobne od sestier Aleny a Božice, tretí list je od Rehabilitačnej komisie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Listy sú usporiadané abecedne. Jeden list pochádza z roku 1998, druhý je nedatovaný a tretí je z roku 1990.

Do nasledujúceho fondového oddelenia V. Fotografie sme zaradili čiernobiele a farebné fotografie najmä z rodinného života Ivana Štúra. Väčšina je nedatovaná, len zopár malo uvedené datovanie. Pochádzajú z rokov 1962, 1966, 1980 a 1994.

V šiestom fondovom oddelení VI. O pôvodcovi fondu sa nachádzajú dokumenty, ktoré svojim obsahom dopĺňajú pohľad na osobnosť Ivana Štúra. Vo fondovom oddelení je zaradený napr. portrét Ivana Štúra, dôchodkové výmery, alebo rozhovor Ivana Štúra pre bližšie neurčené noviny o histórii rodiny Štúrovcov a ich prínose pre spoločnosť. Dokumenty fondového oddelenia sú ohraničené rozpätím rokov 1998 – 2013.

V nasledujúcom fondovom oddelení VII. Práce iných autorov sa nachádzajú dva dokumenty; spis, ktorého autorom bol kazateľ Jan Hus a bol dávaný mladým dievčatám pri príležitosti konfirmácie. Pochádza z roku 1941. Druhým zachovaným dokumentom je práca študentky gymnázia v Novom Jičíne Daniely Štěpánkovej venovaná Antonovi /Antonínovi/ Štúrovi, starému otcovi Ivana Štúra.

V poslednom fondovom oddelení VIII. Materiály rodiny sú uložené dokumenty približujúce osudy príbuzných Ivana Štúra. Je tu zaradený napr. denník, ktorý si písali pravdepodobne rodičia od jeho narodenia do roku 1946; kópie dokumentov približujúcich miesta pôsobenia starého otca Antona /Antonína/ Štúra, alebo v esejistickom duchu ladené pripomienky Ivana Štúra na nosné monografie svojho otca Nemecká vôľa k moci a Marxisticko-leninská vôľa k moci. Časové ohraničenie fondového oddelenia tvorí obdobie rokov 1933 – 1946, 1947, 2012.

Rozsah osobného fondu Ivan Štúr je malý. Tvoria ho len dve archívne krabice s 28 inventárnymi jednotkami. Časový rozsah spadá do obdobia rokov 1933 – 2015 (2018). Čísla vľavo pri regeste označujú inventárne jednotky a čísla vpravo archívne krabice. Pri spracúvaní sme vyradili len prázdne papiere a obaly.

Archívne dokumenty tvoriace osobný fond v pomerne ucelenom obraze približujú profesijnú, ale aj životnú dráhu detského psychológa, pedagóga, športovca a človeka naplneného ľudskosťou a slušnosťou, Ivana Štúra. Je to ojedinelé, keď Ústredný archív SAV sprístupnil v priebehu jedného roku osobné fondy rodičov a ich syna. Rodiny, ktorá niesla meno významného slovenského buditeľa a národovca. Rodiny, ktorá bola neprávom obchádzaná. Archívne dokumenty, ktorých pôvodcom bol Ivan Štúr organicky dopĺňajú túto mozaiku.

Archívny fond spracoval zamestnanec Ústredného archívu SAV Mgr. Ján Hučko v roku 2019 a sprístupnil bádateľskej verejnosti pod názvom Štúr, Ivan – osobný fond, evidenčné číslo SK-1213-37146.


1 Bližšie o oboch rodičoch vypovedajú osobné fondy: Štúr, Svätopluk a Štúrová-Kuklová, Božena uložené v Ústrednom archíve SAV Bratislava. Osobné fondy sú spracované a sprístupnené formou inventára.
O životopisných údajoch Ivana Štúra bližšie pozri: Ústredný archív SAV (ďalej ÚA SAV), f. Štúr, Ivan - osobný fond, sign. III.A., i. č. 5; sign. III.B., i. č. 6; sign. III.C., i. č. 7; sign. III.D., i. č. 8; sign. III.E., i. č. 9; sign. III.F., i. č. 10-12; arch. kr. 1.
2 ÚA SAV, f. Štúr, Ivan - osobný fond, sign. III.C., i. č. 7, Oznámenie Povereníctva školstva o ustanovení do funkcie učiteľa Hospodárskej školy ÚNV v Bratislave, arch. kr. 1.
3 ÚA SAV, f. Štúr, Ivan - osobný fond, sign. III.F., i. č. 10, Udelenie vedeckej hodnosti „kandidát vied“, arch. kr. 1.
4 ÚA SAV, f. Štúr, Ivan - osobný fond, sign. III.D., i. č. 8, Životopisy Ivana Štúra, arch. kr. 1.
5 ÚA SAV, f. Štúr, Ivan - osobný fond, sign. III.C., i. č. 7, Pracovný posudok Dekanátu FFUK v Bratislave na Ivana Štúra, arch. kr. 1.
6 ÚA SAV, f. Štúr, Ivan - osobný fond, sign. III.C., i. č. 7, Pracovné zmluvy a platové náležitosti s Nemocnicou s poliklinikou Staré Mesto, Bratislava, arch. kr. 1.
7 ÚA SAV, f. Štúr, Ivan - osobný fond, sign. III.F., i. č. 11, Menovací dekrét ministra školstva, mládeže a telesnej výchovy SR Ladislava Kováča k vymenovaniu za docenta pre odbor psychológia, arch. kr. 1.
8 ÚA SAV, f. Štúr, Ivan - osobný fond, sign. III.C., i. č. 7, Dohoda o rozviazaní pracovného pomeru s FFUK v Bratislave z dôvodu odchodu do dôchodku; sign. III.F., i. č. 12, Menovací dekrét prezidenta SR Michala Kováča k vymenovaniu za profesora pre odbor psychológia, arch. kr. 1.
9 ÚA SAV, f. Štúr, Ivan - osobný fond, sign. III.A., i. č. 5, Potvrdenie o sobáši s Janou Kunftovou, arch. kr. 1.

Zoznam skratiek

arch. kr.archívna krabica
CSČCentrum spoločných činností
ČSRČeskoslovenská republika
č.číslo
f.fond
FiFFilozofická fakulta
fol.folium (list)
i.č.inventárne číslo
PhDr.doktor filozofie (philosophie doctor)
roč.ročník
sign.signatúra
s.d.sine data (nedatované)
SAVSlovenská akadémia vied
SRSlovenská republika
SNDSlovenské národné divadlo
s. r. o.spoločnosť s ručením obmedzeným
TJTelovýchovná jednota
ÚAÚstredný archív
UKUniverzita Komenského
ÚNVÚstredný národný výbor