Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy organizácií SAV » Ústredie pre vynálezy a objavy SAV I.
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

S problematikou vynálezcovskej a patentovej politiky sa začala SAV zaoberať koncom r. 1960, kedy bol pre túto oblasť činnosti prijatý odborný pracovník – referent. Referát bol dislokovaný najprv v sekretariáte riaditeľa, neskôr na technickom odbore ÚSP SAV. V 2. polroku 1967 referát získal ďalšieho pracovníka a koncom roku 1973 boli prijaté ďalšie 2 pracovné sily. Pracovisko sa konštituovalo na oddelenie pre patenty a vynálezy a bolo zaradené do organizačno-právneho odboru ÚP SAV. Pracovníci oddelenia okrem odborného vzdelania absolvovali aj postrgraduálne štúdium patentového inžinierstva. Na riešenie zásadných koncepčných, technických, ekonomických, právnych a organizačných otázok bola v r. 1969 uznesením Predsedníctva SAV č. V zriadená Komisia pre patenty a vynálezy SAV ako poradný orgán Predsedníctva SAV. Komisia okrem vyššie uvedených problémov riešila aj prehlbovanie stykov zahraničného obchodu ai., ďalej sledovala situáciu aj v oblasti medzinárodných vzťahov vo veciach patentov, vynálezov, licencií čo jej umožňovalo členstvo v Medzinárodnom združení pre ochranu priemyselného vlastníctva AIPPI.

Na plnenie úloh vyplývajúcich zo zákona o vynálezoch, zlepšovacích návrhoch a priemyselných vzoroch č. 84/72 Zb. sa uznesením Predsedníctva ASV č. 706/2 dňom 1.II.1982 z pôvodného oddelenia ÚP SAV konštituovalo samostatné pracovisko – Stredisko vynálezov a objavov. Postupne sa začali vytvárať aj organizačné podmienky pre budovanie odborných útvarov – referátov pre vynálezy a zlepšovacie návrhy na vedeckých pracoviskách SAV.

V r. 1984 v rámci budovania informačného systému SAV vzniká návrh na začlenenie Strediska vynálezov a objavov do novovzniknutého Informačného centra SAV. 1.I.1985 bolo Stredisko premenované na Ústredie pre vynálezy a objavy SAV a uznesením Predsedníctva SAV č. 429 zo dňa 20.XI.1985 bolo začlenené do Informačného centra SAV ako jeho organizačná jednotka. Tento stav pretrval do r. 1990, kedy uznesením Predsedníctva SAV č. 482 zo dňa 9.II.1990 bolo Informačné centrum rozčlenené a Ústredie pre vynálezy a objavy bolo ako oddelenie (divízia) začlenené do SÚZ SAV.

V roku 1995 sa divízia pretransformovala do ÚP SAV na referát s 1 pracovníkom pod názvom Správa duševného vlastníctva SAV so značne oklieštenou pôsobnosťou. Ústredný archív SAV prevzal do správy agendu Ústredia pre vynálezy a objavy v januári 1997. Skladala sa z dokumentácie dokladujúcej chod pracoviska a materiálov prezentujúcich vynálezcovskú agendu. Časť patentovej dokumentácie (do r. 1994) získal Ústredný archív SAV v apríli 1997 od bývalého vedúceho Ústredia a síce tajné patentové spisy pochádzajúce z utajeného výskumu v SAV.

Písomná agenda Ústredia pre vynálezy a objavy SAV uložená v Ústrednom archíve SAV predstavuje 120 archívnych škatúľ a zahrňuje roky 1951–1990 (výnimočne u tajných patentových spisov do r. 1994). Je usporiadaná do tematických celkov a schéma usporiadania je nasledovná:

    1. Podacie denníky
    2. Zriaďovacie dokumenty
    3. Správy o činnosti pracoviska
    4. Správy o organizácii a vývoji riadenia vynálezcovskej a zlepšovateľskej činnosti v SAV
    5. Normy, smernice, pokyny
    6. Právna výchova vo vynálezcovstve
    7. Zahraničná ochrana vynálezov
    8. Devízový účet v Obchodnej banke
    9. Personálna agenda
    10. Rozpočet
    1. Prihlášky vynálezov, objavov
    2. Tajné autorské osvedčenia
    3. Zlepšovacie návrhy
  1. Práce z postgraduálneho štúdia vynálezcovstva

V skupine označenej rímskou číslicou I. sú sústredené dokumenty prezentujúce chod pracoviska. Inventárnou jednotkou tejto skupiny je 1 rok.

V podskupine „A“ sú podacie denníky zoradené chronologicky. Podskupinu „B“ tvoria zriaďovacie dokumenty, ktoré dokumentujú celý proces organizačného vývoja pracoviska od referátu až po samostatné pracovisko.

V podskupine „C“ sú sústredené plány úloh pracoviska a správy o ich realizácii.

„D“ podskupina prezentuje správy, prehľady o organizácii, vývoji riadenia a trendoch vynálezcovskej a zlepšovateľskej činnosti v SAV.

Metodické usmernenia, zásady a materiály normatívneho charakteru sú náplňou podskupiny „E“.

Jednou z činností pracoviska bola aj právna výchova v oblasti vynálezcovstva a zlepšovateľstva pre ostatné akademické inštitúcie. Materiály z tejto činnosti sú obsahom podskupiny „F“.

V podskupine „G“ sú sústredené písomnosti týkajúce sa zahraničnej ochrany vynálezov, napr. žiadosti o úhrady patentových poplatkov v zahraničí.

Ďalšiu podskupinu „H“ tvoria písomnosti o správe devízového podielového evidenčného účtu z aktívnych patentových licencií a ostatných licenčných fondov.

Náplňou podskupiny „CH“ je personálna agenda zamestnancov pracoviska. Tvoria ju pracovné náplne a správy o činnosti zamestnancov, návrhy na udelenie odmien, nomenklatúra funkcií a platov pracovníkov v oblasti vynálezcovstva.

V podskupine „I“ – rozpočet sú zachované ekonomické ukazovatele pracoviska, návrhy na tvorbu rozpočtu a rozbory hospodárenia, periodické revízie z inventarizácie.

Materiál prezentujúci ťažisko činnosti pracoviska (zabezpečovanie – v náležitom vecnom rozsahu, patentovej ochrany výsledkov činnosti tak pracovísk ako jednotlivcov) je sústredený v skupine označenej rímskym číslom II. a člení sa na 3 podskupiny A-C.

Podskupinu „A“ tvoria prihlášky vynálezov a objavov. Pri usporadúvaní tejto agendy sme rešpektovali pôvodný systém vytvorený organizáciou. Materiál je zoradený podľa jednotlivých pracovísk SAV. Inventárnu jednotku tvorí 1 pracovisko za celé časové obdobie. V inventárnom zázname je zachytená každá prihláška vynálezu nasledovným spôsobom: meno autora, príp. autorov názov vynálezu, číslo podania prihlášky vynálezu (skratka PV), v prípade ak bolo vynálezu udelené autorské osvedčenie aj jeho číslo (skratka AO). Vynálezy sú v rámci pracoviska zoradené podľa rokov. Na konci skupiny 1 sú cudzie prihlášky, ktoré prišli do SAV na posúdenie.

Podskupinu „B“ tvoria tajné autorské osvedčenia. Nachádzajú sa tu prihlášky vynálezov pochádzajúce z utajovaného výskumu v SAV. Materiály sú usporiadané podľa rokov. Inventárna jednotka tvorí 1 rok a všetky ostatné náležitosti sú zaevidované ako v podskupine „A“.

Poslednú „C“ podskupinu tvorí agenda týkajúca sa zlepšovacích návrhov. Materiály sú zoradené chronologicky a inventárna jednotka tvorí 1 rok.

Tretiu a poslednú časť agendy tvoria práce s postrgraduálneho štúdia vynálezcovstva. Sú to záverečné práce absolventov z rezortných pracovísk. Pracovníci Ústredia pre vynálezy a objavy SAV boli oponentmi týchto práv. Práce sú zoradené chronologicky a sú všetky uvedené v inventárnom zozname.

Materiály z vynálezcovskej a zlepšovateľskej činnosti uložené v Ústrednom archíve SAV tvoria významnú časť dokumentov charakterizujúcu výsledky výskumných aktivít pracovísk SAV. Svojím ekonomickým, spoločenským využitím sú svedectvom prínosu SAV pre celú spoločnosť.