Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy organizácií SAV » Ústav experimentálnej fyziky SAV
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Pracovisko, ktorého materiál je tu spracovaný, vzniklo v roku 1964 ako vysunuté pracovisko, neskôr pobočka Fyzikálneho ústavu SAV v Košiciach. Jeho začiatky boli poznačené všetkými ťažkosťami začínajúcich ústavov. V roku 1969 bola pobočka premenovaná na Ústav experimentálnej fyziky SAV.

Ústav má tieto oddelenia: Oddelenie kozmického žiarenia, Oddelenie magnetizmu, Oddelenie vysokých energií, Laboratórium kozmického žiarenia na Lomnickom štíte.

Úlohou ústavu je výskum v oblasti kozmického žiarenia, v oblasti magnetizmu, vo fyzike vysokých energií a elementárnych častíc a v oblasti fyzikálnych vlastností kovových materiálov.

Spracovaný materiál je z rokov 1963–1967, 1969 a obsahuje administratívnu a hospodársku agendu (skupiny A a B). Skupina (A) zahrňuje písomnosti ústavu v siedmych podskupinách. Prvá podskupina (A 1) obsahuje materiály týkajúce sa prípravy a založenia pobočky v Košiciach, jej vývoja do roku 1969 a činnosti ústavu po jeho osamostatnení.

V podskupine (A 2) sú sústredené vedecko-výskumné úlohy, na ktorých sa ústav podieľal a správy o plnení prác na úlohách štátneho plánu výskumu v jednotlivých rokoch.

Osobné spisy sú rozdelené do dvoch častí: (A 3a), kde sa nachádzajú zalfabetizované osobné spisy pracovníkov ústavu (prijatie, úprava miezd, návrhy na odmeny, rozviazanie pracovného pomeru a pod.). Druhú časť (A 3b) tvoria spoločné materiály pracovníkov ústavu.

(A 4) – „Vedecká výchova“ dokumentuje podiel ústavu na vedeckej výchove vlastných aj mimoústavných pracovníkov.

V podskupine (A 5) – „Publikačná činnosť“ sú práce, ktoré boli publikované v zahraničných i domácich časopisoch a prehľady o nich.

V podskupine (A 6) – „Zahraničné styky“ sú zhromaždené správy zo zahraničných ciest, správy  návštevách zahraničných hostí, korešpondencia so zahraničnými partnermi a pod.

Podskupina (A 7) obsahuje bohaté doklady o spolupráci ústavu s ústavmi ČSAV, s mimoakademickými výskumnými ústavmi, podnikmi a pod.

Hospodárska agenda tvorí druhú časť písomností ústavu (B) rozdelenú na 4 podskupiny. Prvá podskupina (B 1) obsahuje dokumentáciu o priestorovom vybavení ústavu a o príprave výstavby nových výskumných ústavov v Košiciach. V podskupine (B 2) sa nachádzajú nájomné a iné, najmä pracovné zmluvy uzavreté v rokoch 1965–1967. Podskupina – „Prístrojové vybavenie“ (B 3) obsahuje požiadavky a súpisy prístrojov z dovozu na jednotlivé roky. Podskupina – „Inventarizácia a materiálové zásoby“ (B 4) umožňuje sledovať prírastky prístrojového vybavenia a materiálneho zabezpečenia činnosti ústavu.

V hospodárskej agende sme ponechali množstvo písomností, ktoré nemajú podľa skartačných smerníc vo všeobecnosti charakter historických dokumentov. V našom príprade však obsahujú množstvo konkrétnych údajov o pracovných podmienkach, materiálnom i personálnom zabezpečení zo začiatkov budovania košickej vedecko-výskumnej základne a dokumentujú najmä prístrojové vybavenie špecifického pracoviska na Lomnickom štíte.

Písomnosti, ktoré svojim časovým rozsahom predchádzajú vzniku samostatného Ústavu experimentálnej fyziky SAV Ústredný archív získal z Košíc a pretože dokumentujú vývoj len v Košiciach a len nepriamo súvisia s bratislavským Fyzikálnym ústavom SAV, ponechali sme ich ako základ fondu Ústav experimentálnej fyziky SAV.

Materiál je uložený v troch archívnych krabiciach a obsahuje 118 inventárnych jednotiek.