Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy organizácií SAV » Botanický ústav SAV
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Laboratórium rastlinnej biológie vzniklo z malého oddelenia rastlinnej biológie, ktoré bolo založené 11.II.1952 pri Slovenskom ústrednom ústave biologickom. Po likvidácii Slovenského ústredného ústavu biologického sa oddelenie rastlinnej biológie pričlenilo k SAVU ako samostatné pracovisko.

Po založení SAV Laboratórium rastlinnej biológie sa so spätnou platnosťou od 18.VI.1953 začlenilo do SAV a jeho vedúcim sa stal člen korešpondent Ľ. Pastýrik ako externý riaditeľ. Po ňom viedli laboratórium dr. Pavol Nemec, od 1.XII.1954 dr. Luxová a od r. 1956 Ing. J. Zvara.

V r. 1957 sa Laboratórium rastlinnej biológie zlúžilo spolu s Laboratóriom geobotaniky a systematiky rastlín a Faunistickým laboratóriom do Biologického ústavu SAV s názvom Oddelenie fyziológie rastlín. Vyčlenením dvoch oddelení a to fyziológie rastlín a oddelenia geobotaniky a systematiky rastlín z Biologického ústavu a zlúčením týchto dvoch oddelení vzniká k 1.I.1963 Botanický ústav SAV.

Ako hlavný výskumný problém celým zachovaným materiálom sa vinie úloha odstránenia predčasného hynutia marhúľ. Dokumentuje snahu pracoviska už v základnom výskume riešiť i otázky praktického dosahu. Stav marhuľových kultúr bol v r. 1953 taký katastrofálny, že Laboratórium rastlinnej biológie sa podujalo na riešenie tohoto problému.

Písomnosti Botanického ústavu Ústredný archív SAV spracoval v roku 1975. Uložené sú v dvoch archívnych krabiciach.

Všetky písomnosti sú v skupine A rozdelené na osem podskupín.

A-1 zahrňuje Vedenie ústavu, A-2 Výročné správy, A-3 Krátkodobé plány a ďalšie správy o činnosti, A-4 Vedeckú výchovu, A-5 Zahraničnú korešpondenciu, A-6 Cestovné správy, A-7 Publikačnú činnosť, A-8 Konferencie.

V materiáli je veľmi prehľadne vidieť bohatú činnosť tohoto malého kolektívu na úlohách dotýkajúcich sa aktuálnych problémov života. Pracovníci nezanedbávajú ani činnosť popularizačnú. Podieľajú sa na nej v tlači, reláciami v rozhlase, členstvami v redakčných radách odborných časopisov a v štátnom pôdohospodárskom nakladateľstve.